Ştiri locale

Duminică are loc Nedeia Mocănească din Valea Zânelor – Covasna

O nouă ediție a uneia dintre cele mai vechi şi populare sărbători ale românilor din Voinești-Covasna, Nedeia Mocănească, are loc duminica aceasta, în Valea Zânelor, printre invitații care vor urca pe scenă numărându-se și formația etno-dance Ro-Mania.

Nedeia aminteşte de vremurile când ciobanii tineri coborau de la munte, în preajma sărbătorii Sfântului Ilie, pentru a-şi alege viitoarele neveste. Evenimentul va începe la ora 10:00, cu nunta tradițională, în cadrul căreia sunt prezentate obiceiurile de nuntă specifice zonei, păstrate şi transmise din generație în generaţie, cum ar fi cerutul miresei, bărbieritul mirelui, ruperea colacului, descălţatul naşilor, trânta voinicilor sau ridicatul bolovanului.

Programul mai cuprinde, printre altele, concursuri ciobănești, dar și spectacole susținute de Ansamblurile Folclorice „Românașul”, „Junii Covasnei”, „Veteranii Poieniței”, „Cununa Carpaților”, „Mugurelul” și „Dor Transilvan, invitații și Mariana Anghel”; Corul „Voineștenii”, Urmașii lui Ștefan din Mahala-Cernăuți (Ucraina), și interpreta Adela Dumitru.

Nedeia Mocănească de la Voineşti-Covasna este una dintre cele mai vechi sărbători pastorale din zona Arcului Carpatic. În urmă cu câțiva ani, Centrul de Cultură al Judeţului Covasna a realizat un film documentar despre Nedeia Mocănească, în cadrul unui proiect mai amplu de prezentare a meşteşugurilor, obiceiurilor şi tradiţiilor oamenilor din zonă.

Evenimentul este organizat de Asociaţia Cultural-Creştină „Justinian Teculescu” şi Asociaţia Judeţeană a Crescătorilor de Ovine Covasna, cu sprijinul autorităţilor locale şi judeţene.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio