Ştiri locale

DSVSA va demara controale cu aproximativ o săptămână înainte de Paşte

Au mai rămas mai puţin de trei săptămâni până la Paştele catolic (4 aprilie), respectiv mai puţin de două luni până la cel ortodox (2 mai), iar inspectorii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Covasna vor demara controale tematice pentru prevenirea eventualelor toxiinfecții alimentare cu aproximativ o săptămână înainte de sărbătorile Pascale.

Ca în fiecare an, măsurile de control vor viza modul în care sunt respectate igiena, prospețimea și trasabilitatea cărnii de miel; starea de sănătate a animalelor destinate sacrificării; ouăle şi produse din ouă destinate consumului uman; laptele şi produsele din lapte; dar și alte produse alimentare tradiţionale, cum ar fi cozonacii.

Publicitate

„Controalele încep cu cel puţin 7-10 zile înainte de Paşti. În general se verifică circulaţia animalelor, a mieilor, a porcinelor (în contextul Pestei Porcine Africane) în trafic, pieţe şi la crescători. În ceea ce priveşte siguranţa alimentelor, se verifică provenienţa, transportul, asigurarea temperaturii (în timpul transportului, depozitării şi desfacerii), trasabilitatea şi calitatea materiilor prime şi a produselor finite, igiena pe tot fluxul, respectarea valabilităţii/termenului de garanţie, realizarea programului de autocontrol etc”, ne-a transmis directorul DSVSA Covansa, dr. Sikó Barabási Sándor.

Potrivit acestuia, produsele despre care există suspiciunea că ar fi neconforme vor fi sechestrate, iar dacă în urma examanelor de laborator şi a anchetelor derulate de inspectorii DSVSA se constată că acestea sunt neconforme, vor fi confiscate şi neutralizate pe cheltuiala producătorului.

Amenzile variază în funcţie de gravitatea neregulilor constatate.

DSVSA Covasna recomandă populaţiei să cumpere produse doar din locurile autorizate, supravegheate sanitar veterinar.

În acest an vor fi autorizate pentru sacrificarea mieilor abatoarele Toro Impex de la Lemnia, Lefrumarin din Micloșoara, dar şi Punctul de sacrificare al întreprinderii individuale Bartha Botond din Aita Mare.

Dr. Sikó Barabási Sándor a mai transmis că târgurile de animale din judeţ sunt închise din cauza pestei porcine africane.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio