Ştiri locale

DSVSA Covasna va intensifica inspecţiile în perioada sărbătorilor de iarnă

DSVSA Covasna va intensifica în perioada următoare verificările privind modul în care se produc, depozitează, transportă și valorifică produsele alimentare de origine animală şi non-animală, în scopul prevenirii apariției toxiinfecțiilor în perioada sărbătorilor de iarnă.

Potrivit directorului instituției, medicul veterinar Örsi Csaba, sute de astfel de inspecții vor avea loc în unitățile din județ, iar sancțiunile, în cazul neregulilor, sunt cuprinse între 500 și 3.000 lei, dar pot ajunge chiar și până la 50.000 de lei sau suspendarea activității, în cazurile mai grave.

Publicitate

„Controalele vor fi făcute și în trafic, cu ajutorul IPJ Covasna, dar vom controla marile unități, abatoarele, unitățile de procesare a cărnii și laptelui și, în general, unitățile cu rulaj mare unde și riscul este mai crescut. Vorbim de câteva sute de controale, iar dacă găsim nereguli vom aplica sancțiuni contravenționale. Amenzile sunt între 500 și 3.000 de lei, în 90% din cazuri aici se încadrează amenzile, dar sunt și situații în care găsim produse expirate, iar acolo amenda este de 50.000 de lei, dar mai rar se întâmplă. Măsurile pe care le aplicăm în general sunt: amendă, suspendarea activității, iar dacă nu sunt remediate neregulile, doar atunci anulăm activitatea, pentru că mai sunt și nereguli care nu sunt făcute cu intenție, din neglijență sau neatenție”, ne-a explicat șeful DSVSA Covasna.

Judeţul Covasna este pe locul 5 în țară în rândul județelor care au scăpat de pesta porcină africană, în prezent nefiind înregistrate focare în gospodăriile în care sunt crescuți porci domestici, conform Direcției Sanitar Veterinare și pentru siguranța Alimentelor (DSVSA) Covasna.

Cum ne ferim de toxiinfecţii alimentare

Consumatorilor li se recomandă să se aprovizioneze cu carne de porc doar din unităţile autorizate și înregistrate sanitar veterinar, iar persoanelor care cresc porci în gospodării, pentru consumul propriu, le este interzisă comercializarea cărnii şi a produselor din carne de porc. Amenzile, în astfel de cazuri, pot ajunge până la 1.000 de lei în cazul persoanelor fizice, potrivit DSVSA.

„Carnea și produsele de porc trebuie achiziționate numai din unitățile înregistrate și autorizate sanitar-veterinar, care sunt sub supraveghere, unde ştim că produsele sunt sigure, asta însemnând că și acele unități cumpără de la producători autorizați, sau din surse autorizate și verificate de sistemul sanitar-veterinar. Cei care cresc acasă porci, în sistem non-profesional, sau pentru consum propriu, aue dreptul să consume carnea doar în familie, porcul crescut în gospodărie nu poate fi comercializat sub nicio formă pentru terți. În cazul persoanelor fizice care comercializează carne neverificată sanitar-veterinar, amenzile pot ajunge până la 1.000 de lei. Din păcate, cu obiceiul acesta de a da carne între vecini după tăierea porcului s-a ajuns la atât de multe focare de pestă porcină africană la nivel național. Din fericire, în județul nostru nu mai avem pestă porcină africană, am scăpat și suntem între primele 5 județe din țară care nu au focare de pestă porcină africană la porcul domestic. La porcul mistreț durează doi ani focarul”, a mai spus medicul veterinar Örsi Csaba.

În luna decembrie, medicii veterinari vor asigura permanenţa astfel încât persoanele interesate să poată efectua examenul trichineloscopic al cărnii provenite din porcii sacrificaţi în gospodăriile proprii.

În acest sens, pe site-ul DSVSA Covasna, dar şi în pieţe vor fi afişate listele și numerele de telefon ale circumscripțiilor care realizează examene trichineloscopice. Persoanele care solicită examene trichineloscopice trebuie să prezinte buletinul, iar animalele pentru care se face testarea trebuie să fie identificabile, respectiv să aibă crotalii și să fie înregistrate în baza națională de date a ANSVSA.

Inspectorii DSVSACovasna vor verifica, printre altele, igiena şi dezinfecţia mijloacelor auto pentru transportul loturilor vii, dar și documentele sanitare, formularele de mişcare, registrul transportatorului și avizele interjudeţene, care trebuie să ateste originea loturilor de porci vii, rutele de deplasare prestabilite, examinarea clinică şi testarea prin examen de laborator înainte de livrarea la abator a porcilor proveniţi din exploataţii comerciale.

În ceea ce privește sacrificarea porcilor, aceasta poate fi făcută doar în unităţile de abatorizare autorizate sanitar veterinar, a căror listă se regăsește pe site-ul ANSVSA.

(Ioana Ardeleanu)

 

Publicitate
banner we radio