Ştiri

DSVSA Covasna, recomandări pentru evitarea toxiinfecțiilor alimentare în perioadele cu temperaturi ridicate

În timpul verii, când temperaturile sunt ridicate, alimentele se deteriorează mai ușor determinând bacteriile să se înmulțească mai repede și pot cauza grave tulburări intestinale. Marți seara, 20 de copii aflați în tabără la Lacul Roşu au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce au prezentat simptome de toxiinfecţie alimentară, 13 fiind internați în spital.

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Covasna recomandă  populației ca, în perioadele cu temperaturi ridicate, să acorde atenție modului în care păstrează sau prepară alimentele, dar și de unde le cumpără, pentru a evita apariția toxiinfecțiilor alimentare.

Publicitate

„Consumatorilor li se recomandă să cumpere produse alimentare numai din locuri sau spații înregistrate sau autorizate sanitar veterinar, pentru că le oferă garanția unor produse sigure, care au fost obținute în unități autorizate/înregistrate, aflate sub supravegherea medicilor veterinari oficiali și  a inspectorilor DSVSA Covasna; sunt controlate sanitar veterinar şi depozitate în condiții corespunzătoare de temperatură şi igienă. Să nu cumpere produse alimentare expuse la vânzare în locuri şi condiţii necorespunzătoare (pe stradă, din portbagajul maşinilor etc.) cu atât mai mult în cazul alimentelor uşor perisabile – carne, peşte, ouă, lapte şi produse lactate; să aleagă alimentele cu atenţie, ținând cont de aspect, miros, termen de valabilitate; să ia în considerare temperatura la care trebuie ținute alimentele care necesită păstrare la rece; să verifice prospețimea în momentul achiziționării și să nu cumpere alimentele cu miros neplăcut sau având culoarea, consistența modificată sau care prezintă mucegai pe suprafață”, a transmis directorul DSVSA Covasna, dr. Örsi Csaba.

Acesta le recomandă consumatorilor să nu cumpere produse care poartă indicațiile „păstraţi la frigider”, „păstraţi la rece” sau „păstrați în congelator” dacă acestea nu au fost depozitate în condiții de refrigerare sau congelare, și subliniază că alimentele de origine animală trebuie introduse în frigider cât mai repede posibil după cumpărare.

Carnea refrigerată, laptele, produsele din lapte şi ouăle trebuie păstrate, de preferință, la o temperatură între 0˚C+4˚C, iar carnea congelată la o temperatură cât mai scăzută (sub -18˚C). Alimentele care urmează să fie depozitate în frigider trebuie ambalate separat şi menţinute la temperaturile indicate pe ambalaj, iar alimentele gătite trebuie păstrate în recipiente acoperite.

DSVSA Covasna atrage atenția că produsele care au fost decongelate nu trebuie recongelate pentru a fi preparate sau consumate ulterior.

O altă recomandare este ca fructele și legumele să fie spălate bine înainte de a fi depozitate în frigider sau de a fi consumate.

Controale în județ pentru verificarea condițiilor de transport, depozitare și păstrare a alimentelor

În perioada următoare vor fi intensificate controalele, inclusiv în tabere, spitale, grădinițe, cămine de bătrâni sau centre sociale, pentru verificarea condițiilor de expunere la vânzare a produselor alimentare, manipulare, depozitare și transport, iar consumatorii sunt încurajați să sesizeze eventualele nereguli din domeniul siguranței alimentelor.

„Inspectorii din cadrul DSVSA Covasna vor verifica expunerea la vânzare a produselor alimentare și în special a produselor de origine animală, care trebuie să se realizeze în locuri sau spații care asigură temperaturi adecvate şi condiţii de igienă corespunzătoare;  condiţiile de manipulare, depozitare şi transport al produselor de origine animală în toate unităţile autorizate sau înregistrate sanitar veterinar şi, în mod special, a produselor perisabile (carne proaspătă, carne tocată și carne preparată, produse din carne, peşte, ouă, lapte şi produse din lapte). Transportul produselor de origine animală trebuie să se realizeze numai cu mijloace de transport autorizate sanitar veterinar, dotate cu sisteme de înregistrare și monitorizare a temperaturii. Vor fi verificate condițiile de recepționare, manipulare, depozitare și procesare a produselor de origine animală în unități care se adresează categoriilor vulnerabile ale populației (spitale, grădinițe, creșe, cămine de bătrâni, centre sociale de plasament) și care se adresează unui număr mare de consumatori (cantine, restaurante, catering, tabere pentru copii)”, transmite directorul DSVSA Covasna.

Inspectorii vor verifica și modul în care sunt depozitate ambalajele destinate produselor alimentare și în special recipientele în care se livrează/servește mâncarea gătită către consumatorii finali.

Subprodusele de origine animală care nu sunt destinate consumului uman vor fi eliminate din unitățile de alimentație publică, iar produsele alterate, inclusiv pe timpul transportului, distribuției sau depozitării, vor fi retrase de la comercializare. De asemenea, cărnurile care nu sunt inspectate, ştampilate şi certificate sanitar veterinar vor fi interzise de la comercializare.

Consumatorii pot sesiza eventualele nereguli în domeniul siguranței alimentelor la call center-ul ANSVSA: 0800 826 787, sau la numărul de telefon al DSVSA Covasna: 0367 408 700.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio