Ştiri locale

DSVSA Covasna: „Nu am dispus și nu am vorbit niciodată despre eutanasierea câinilor din adăposturi!”

O știre apărută zilele acestea în presa locală din judeţul Covasna, din care reieșea că autoritățile abilitate ar pune presiune pe adăposturile de câini din județ să recurgă la eutanasierea animalelor în cazul în care numărul acestora depășește capacitatea de cazare, a indignat opinia publică.

Totul a pornit după ce conducerea TEGA SA, societatea care are în administrare Adăpostul de câini de la Câmpul Frumos, a fost citată de un ziar de limba maghiară explicând că deși capacitatea de cazare a Adăpostului a fost extinsă, în continuare numărul animalelor este mai mare, iar soarta a 10 dintre câinii capturați de pe străzi este incertă.

Publicitate

Neînțelegerea a fost alimentată și de o afirmație a directorului societății de salubritate, Máthé László, care s-a arătat îngrijorat de faptul că, pe lângă inspecțiile periodice ale DSV Covasna, ar putea urma o serie de controale paralele făcute de reprezentanții Direcției pentru Protecția Animalelor, structura nou-înființată de Ministerul Afacerilor Interne, iar dacă autoritățile vor începe să aplice amenzi „pe două fronturi”, singura opțiune ar rămâne eutanasierea animalelor care sunt în plus.

Contactat telefonic, șeful Direcției Sanitar Veterinare (DSV) Covasna, dr. Sikó Barabási Sándor, ne-a explicat că la mijloc ar fi vorba doar despre o neînțelegere, și că niciunul dintre angajații instituției nu a dispus sau sugerat administratorilor acestor adăposturi să ia asemenea măsuri. 

Controale la adăposturile de animale din judeţ

Potrivit acestuia, recent au avut loc mai multe controale la adăposturile din județ, în cadrul cărora s-a verificat, printre altele, și dacă sunt respectate normele privind deținerea și utilizarea substanțelor folosite la eutanasiere, însă singura recomandare a fost ca administratorii să găsească o soluție pentru extinderea spațiilor, în cazul în care numărul câinilor depășește capacitatea de cazare.  

„Au fost mai multe controale, dar la toate adăposturile de câini din județ, nu numai la Câmpul Frumos. Am avut inclusiv niște controale cu Poliția, pentru deținerea și utilizarea unor substanțe, în special pentru cele care se folosesc pentru eutanasiere. Am vorbit luni de vreo 3 ori cu colega care răspunde de adăpostul de câini, și ea mi-a confirmat că niciun angajat al DSV nu a dispus sau pomenit de eutanasiere. Propunerea colegilor mei a fost ca, în cazul în care adăpostul este supraaglomerat, să se găsească o modalitate de extindere, deci în niciun caz să eutanasieze animalele. Probabil este o neînțelegere, noi nu am dispus și nici nu am vorbit despre așa ceva”, ne-a explicat directorul executiv al DSV Covasna.

Acesta a mai precizat că neregulile constatate nu au fost unele grave, printre acestea numărându-se neafișarea orarului de funcționare sau supraaglomerarea adăposturilor, fiind aplicate două avertismente și o sancțiune contravențională.

Poliția Animalelor, existentă… și nu chiar

În ceea ce privește Poliția Animalelor, șeful DSV Covasna ne-a explicat că în prezent colaborarea cu această instituție nou-înființată este inexistentă.

„Din ce știu eu, Poliția Animalelor nu există în județul nostru. Au fost 3 sau 4 candidați, din câte știu, dar nu a promovat niciunul, deci în momentul de față nu există în județul Covasna Poliția Animalelor. Noi funcționăm așa cum am funcționat și până acum, deci avem două persoane care răspund, în general, de bunăstarea animalelor, dintre care una răspunde de adăposturile de câini”, ne-a spus dr. Sikó Barabási Sándor.

În luna decembrie a anului trecut, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Covasna anunța scoaterea la concurs, prin recrutare directă din sursă externă, a 6 posturi pentru Biroul de Protecția Animalelor, fiind vorba despre un post de ofițer de poliție, două de ofițer cu specializarea medicină veterinară și trei posturi de agent de poliție.

Purtătorul de cuvânt al IPJ Covasna, subinspector Radu Stroe, ne-a transmis că noua structură este operațională, în prezent fiind încadrat un ofițer, iar alți 3 urmează să își ocupe posturile începând din data de 15 martie. De asemenea, IPJ Covasna a demarat un nou concurs pentru ocuparea celorlalte posturi rămase încă vacante.

„Biroul este operațional, are un singur ofițer deocamdată, urmând ca în data de 15 martie să fie  încadrați 3 agenți de poliție pe funcțiile de execuție prevăzute pentru această structură. Cei trei au promovat concursul de încadrare din surse externe. Au mai rămas 3 funcții vacante, care nu s-au ocupat în urma examenului, respectiv 2 ofițeri specialiști medic veterinar, și încă un ofițer cu funcție de execuție, astfel că s-a demarat un nou concurs de încadrare, acesta fiind în desfășurare”, ne-a explicat purtătorul de cuvânt al IPJ Covasna.

Deși două dintre posturi sunt de medici veterinari, iar întreaga activitate a acestei structuri este legată de protejarea animalelor aflate în pericol, acestea urmând să poată fi confiscate în cazul în care situația o impune, Biroul pentru Protecția Animalelor nu se subordonează DSV Covasna sau altor instituții de acest gen, fiind strict în subordinea Inspectoratului General al Poliției Române.

Astfel, acțiunile de control nu vor fi neapărat derulate în cooperare cu alte instituții.

„Toate activitățile care se vor desfășura pe această linie, vor avea loc cu respectarea strictă a prevederilor legale”, a mai subliniat reprezentantul IPJ Covasna.

TEGA nu omoară câini; sunt eutanasiate doar animalele bolnave sau extrem de agresive

La rândul ei, conducerea TEGA SA ne-a comunicat că reprezentanții Adăpostului de la Câmpul Frumos fac tot ce le stă în putere pentru a le oferi o șansă la viață câinilor capturați de pe străzi, iar obiectivul principal este ca aceste animale să fie adoptate cât mai repede și să petreacă un timp cât mai scurt în aceste spații.

Aceștia subliniază că măsura eutanasierii este luată doar în situații excepționale, atunci când, spre exemplu, câinele este foarte bolnav sau extrem de agresiv, și deci, nu poate fi adoptat.

În plus, singurul abilitat să ia o asemenea decizie este medicul veterinar cu care Adăpostul are semnat contract, iar decizia se ia numai în situațiile în care pentru salvarea animalului nu se mai poate face absolut nimic.

Apel pentru ca iubitorii de animale să adopte câini

Conducerea TEGA SA a făcut un apel prin care îi roagă pe iubitorii de animale să vină și să adopte câinii aflați în Adăpostul de la Câmpul Frumos, precizând că aceștia sunt sterilizați, vaccinați împotriva paraziților și a celor mai frecvente boli, și au montate cip-uri pentru identificare.  

Procedura de adopție este simplă: persoana trebuie să aibă vârsta de 18 ani, să se prezinte cu un act de identitate, și să facă dovada faptului că locația în care va ajunge animalul corespunde cerințelor legislative, respectiv că acesta poate fi hrănit și îngrijit corespunzător.

Adopția este gratuită, toate cheltuielile aferente acestei proceduri fiind suportate de Adăpost.

160 de câini și doar 140 de locuri

Reprezentanții TEGA SA ne-au comunicat că în prezent, conform contractului semnat cu Primăria Sfântu Gheorghe, Adăpostul de la Câmpul Frumos are o capacitate de 140 de locuri, însă numărul câinilor este de aproximativ 160.

Anul trecut, în acest adăpost au ajuns în total 275 de câini, dintre care 214 au fost adoptați. De asemenea, la începutul acestui an aici se aflau 148 de câini, cărora li s-au mai alăturat între timp alți aproximativ 60 în ultimele săptămâni.

Dintre aceștia, până în prezent au fost adoptați 43 de câini.

(Ioana Ardeleanu)  

Publicitate
banner we radio