Ştiri locale

DSVSA Covasna: Măsuri pe care deținătorii de animale trebuie să le respecte pe caniculă

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Covasna a publicat o listă de  măsuri obligatorii pe care crescătorii și deținătorii de animale trebuie să le respecte în perioadele cu temperaturi ridicate. Conducerea instituției atrage atenția că cel mai mare risc pentru animale, pe timp de caniculă, este lipsa apei, care duce la deshidratare şi poate provoca suferință animalelor şi chiar moarte.

Fermierii trebuie să asigure protecția și bunăstarea animalelor și să evite apariția stresului termic asociat perioadei de vară. Potrivit DSVSA Covasna, o atenție deosebită trebuie acordată transporturilor de animale care trebuie realizate pe timpul nopții sau la primele ore ale dimineții, astfel încât să fie evitate temperaturile crescute.

Publicitate

„Animalele tinere, cele hrănite preponderent cu furaje uscate şi animalele care alăptează, prezintă risc mare la deshidratare. Fermierii trebuie să asigure protecția și bunăstarea animalelor și să evite apariția stresului termic asociat perioadei de vară. O atenție deosebită trebuie acordată transporturilor de animale, care trebuie realizate pe timpul nopții sau la primele ore ale dimineții, astfel încât să fie evitate orele cu temperaturi crescute (peste 30 °C) din timpul zilei”, transmite directorul DSVSA Covasna, dr. Örsi Csaba, într-o postare pe pagina de Facebook a instituției.

Acesta precizează că în cazul în care există o sursă limitată de apă potabilă, trebuie avut în vedere necesarul zilnic pentru animal, în funcţie de specia din care acesta face parte, talie, rasă şi stare fiziologică. Astfel, pentru vacile de lapte se recomandă asigurarea între 38 și 52 de litri de apă, în vreme ce pentru alte bovine se recomandă între 38 și 45 de litri. Cabalinele au nevoie între 20 și 45 de litri de apă, porcinele între 4 și 12 litri, ovinele 6 litri de apă, în timp ce păsările de curte trebuie să aibă asigurată o cantitate minimă de 0,5 litri.

Exploatarea animalelor de tracțiune sau povară la temperaturi peste 25 ºC, interzisă!

Pe lângă asigurarea unei cantități suficiente de apă și furaje, fermierii trebuie să asigure adăposturi corespunzătoare pentru animalele pe care le dețin, astfel încât să le poată oferi protecție față de razele soarelui. Totodată, este necesară verificarea bunei funcționări a echipamentelor de adăpare, de furajare şi a sistemelor de ventilaţie.

„În caz de caniculă, animalele folosite pentru tracțiune sau alte activități de povară nu vor fi exploatate în intervalul orar 12:00 – 18:00, dacă temperatura la umbră depășește 25ºC. La orice modificare suspectă a stării de sănătate a animalelor, precum şi la apariția unor modificări comportamentale ale acestora, deținătorul are obligația să anunțe urgent medicul veterinar responsabil de supravegherea stării de sănătate a animalelor din localitatea respectivă. În cazul în care animalele sunt ținute afară, trebuie să se asigure existența de umbrare şi de jgheaburi cu apă potabilă. Dacă sursele de apă sunt greu accesibile sau blocate, apa trebuie administrată manual, în mod regulat, pentru a reduce riscul de deshidratare”, mai transmite conducerea DSVSA Covasna.

Și autoritățile locale au de respectat câteva măsuri dacă pe teritoriul localităților pe care le administrează există animale în transhumanță. Printre altele, acestea trebuie să cunoască situația reală și să informeze deținătorii de animale despre fenomenele meteo prognozate, respectiv să asigure locuri pentru retragerea animalelor.

De asemenea, consiliile locale şi fermierii trebuie să se asigure că există posibilitatea de colectare şi neutralizare a deșeurilor animaliere.

Prevederi aplicabile deținătorilor de animale de companie

DSVSA Covasna atrage atenția că în cazul în care animalele de companie, cum ar fi iepurii, câinii sau pisicile, sunt ţinute afară, este important să li se asigure o sursă de apă potabilă şi adăposturi corespunzătoare împotriva razelor solare.

O atenţie deosebită trebuie acordată și transportului, atât în cazul animalelor de companie, cât și în cazul animalelor de fermă, astfel încât acestea să nu fie ţinute în vehicule, expuse în mod direct şi pe o perioadă îndelungată la radiaţii ultraviolete şi la temperaturi ridicate.

„Persoanele care manipulează animalele (…) sunt obligate prin lege să nu transporte animalele într-un mod care le-ar putea provoca acestora răni sau suferințe inutile. Transporturile trebuie realizate pe timpul nopţii sau în primele ore ale dimineţii, astfel încât să fie evitate orele cu temperaturi crescute din timpul zilei. Înainte de a pleca la drum, este obligatorie verificarea condiţiilor de microclimat existente în mijlocul de transport, dacă sunt adecvate şi asigurate pe întreaga durată a transportului. Înainte ca animalele să fie încărcate în mijlocul de transport trebuie verificate traseul şi alte aspecte legate de călătorie, astfel încât, după încărcarea acestora, plecarea să se facă în cel mai scurt timp. La temperaturi crescute, densitatea de încărcare a animalelor în mijlocul de transport va fi redusă cu 10-20% din capacitatea maximă de încărcare autorizată, în funcţie de specie, talie, vârstă şi stare fiziologică. În cazul în care călătoria nu începe în cel mai scurt timp de la îmbarcare, şoferii trebuie să aibă planuri de urgenţă pentru a îngriji animalele, în funcţie de necesităţi”, mai transmite conducerea DSVSA Covasna.

Aceeași sursă precizează că pentru călătorii de lungă durată, de peste 8 ore, sistemele de ventilaţie din vehicul trebuie să fie capabile să menţină o temperatură între 5 și 30 °C în compartimentul animalelor, pe toată durata transportului iar apa trebuie să fie asigurată permanent.

Seceta din ultimele zile a compromis culturile din mai multe județe ale țării, iar în ciuda lipsei precipitațiilor autoritățile locale le recomandă sau chiar interzic în unele situații fermierilor să utilizeze apă curentă pentru muncile din agricultură.

Potrivit meteorologilor, vremea se va răcori de la mijlocul săptămânii și vor fi intervale cu ploi și furtuni. Un front atmosferic rece, asociat unui ciclon care se va deplasa deasupra Peninsulei Scandinave, va determina o răcire destul de accentuată a vremii, mai ales în jumătatea nordică a țării, astfel că joi, 7 iulie, temperaturile maxime vor fi chiar și cu 8-10 grade mai coborâte decât cele din ziua anterioară, maximele urmând să nu depăşească 22-23 de grade în zona judeţului Covasna.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio