Ştiri locale

DSVSA Covasna explică ce trebuie să facă proprietarii de animale în perioadele caniculare

Canicula din ultimele zile le creează probleme inclusiv fermierilor și crescători de animale, iar autoritățile sanitare-veterinare au emis o serie de măsuri obligatorii pentru protecția și bunăstarea animalelor, dar și pentru evitarea apariției stresului termic asociat perioadei de vară.

Potrivit DSVSA Covasna, o atenție deosebită trebuie acordată transporturilor de animale, recomandarea fiind ca acestea să se realizeze pe timpul nopții sau la primele ore ale dimineții, pentru a se evita temperaturile crescute.

Publicitate

Conducerea instituției atrage atenția că cel mai mare risc pentru animale, pe timp de caniculă, este lipsa apei, care duce la deshidratare şi, în cazurile grave, chiar moarte.

„Animalele tinere, cele hrănite preponderent cu furaje uscate şi animalele care alăptează, prezintă risc mare la deshidratare. Fermierii trebuie să asigure protecția și bunăstarea animalelor și să evite apariția stresului termic asociat perioadei de vară. O atenție deosebită trebuie acordată transporturilor de animale, care trebuie realizate pe timpul nopții sau la primele ore ale dimineții, astfel încât să fie evitate orele cu temperaturi crescute (peste 30 °C) din timpul zilei”, a transmis dr. Örsi Csaba, directorul DSVSA Covasna.

Câtă apă trebuie să consume animalele în funcție de specie, talie, rasă și starea fiziologică?

În ceea ce privește hidratarea corespunzătoare, în cazul în care există o sursă limitată de apă potabilă trebuie avut în vedere necesarul zilnic pentru animal, în funcţie de specia din care acesta face parte, talie, rasă şi stare fiziologică.

Potrivit DSVSA Covasna, în cazul vacilor de lapte se recomandă asigurarea între 38 și 52 de litri de apă, în vreme ce pentru alte bovine se recomandă între 38 și 45 de litri. Caii au nevoie între 20 și 45 de litri de apă, porcii necesită între 4 și 12 litri de apă, oile 6 litri de apă, în timp ce păsările de curte trebuie să aibă asigurată o cantitate minimă de 0,5 litri.

Exploatarea animalelor la temperaturi de peste 25 ºC este interzisă!

Autoritățile sanitare-veterinare atrag atenția că, pe lângă asigurarea unei cantități suficiente de apă și furaje, fermierii trebuie să asigure adăposturi corespunzătoare pentru animalele pe care le dețin, astfel încât să le poată oferi protecție față de razele soarelui. De asemenea, este necesară verificarea echipamentelor de adăpare / furajare şi a sistemelor de ventilaţie, astfel încât acestea să funcționeze corespunzător, iar animalele de tracțiune sau de povară nu trebuie exploatate în perioadele când temperaturile depășesc 25ºC la umbră.

„La orice modificare suspectă a stării de sănătate a animalelor, precum şi la apariția unor modificări comportamentale ale acestora, deținătorul are obligația să anunțe urgent medicul veterinar responsabil de supravegherea stării de sănătate a animalelor din localitatea respectivă. În cazul în care animalele sunt ținute afară, trebuie să se asigure umbrare şi jgheaburi cu apă potabilă. Dacă sursele de apă sunt greu accesibile sau blocate, apa trebuie administrată manual, în mod regulat, pentru a reduce riscul de deshidratare”, mai transmite conducerea DSVSA Covasna.

Aceeași sursă subliniază că și autoritățile locale au de respectat câteva măsuri dacă pe teritoriul localităților pe care le administrează există animale în transhumanță. Printre altele, acestea trebuie să cunoască situația reală și să informeze deținătorii de animale despre fenomenele meteorologice prognozate, respectiv să asigure locuri pentru retragerea animalelor. În plus, consiliile locale şi fermierii trebuie să se asigure că există posibilitatea de colectare şi neutralizare a deșeurilor animaliere.

Obligațiile proprietarilor de animale de companie

În ceea ce privește animalele de companie, cum ar fi iepurii, câinii sau pisicile crescute în exterior, DSVSA Covasna subliniază că proprietarii trebuie să asigure o sursă de apă potabilă şi adăposturi corespunzătoare împotriva razelor solare. De asemenea, o atenţie deosebită trebuie acordată și transportului, atât în cazul animalelor de companie, cât și în cazul animalelor de fermă, astfel încât acestea să nu fie ţinute în vehicule, expuse în mod direct şi pe o perioadă îndelungată la radiaţii ultraviolete şi la temperaturi ridicate.

Pentru călătorii de lungă durată, de peste 8 ore, sistemele de ventilaţie din vehicul trebuie să fie capabile să menţină o temperatură între 5 și 30 °C în compartimentul animalelor, pe toată durata transportului iar apa trebuie să fie asigurată permanent.

„Sunt obligați prin lege să nu transporte animalele într-un mod care le-ar putea provoca acestora răni sau suferințe inutile. Transporturile trebuie realizate pe timpul nopţii sau în primele ore ale dimineţii, astfel încât să fie evitate orele cu temperaturi crescute din timpul zilei. Înainte de a pleca la drum, este obligatorie verificarea condiţiilor de microclimat existente în mijlocul de transport, dacă sunt adecvate şi asigurate pe întreaga durată a transportului. Înainte ca animalele să fie încărcate în mijlocul de transport, trebuie verificate traseul şi alte aspecte legate de călătorie, astfel încât, după încărcarea acestora, plecarea să se facă în cel mai scurt timp. La temperaturi crescute, densitatea de încărcare a animalelor în mijlocul de transport va fi redusă cu 10-20% din capacitatea maximă de încărcare autorizată, în funcţie de specie, talie, vârstă şi stare fiziologică. În cazul în care călătoria nu începe în cel mai scurt timp de la îmbarcare, şoferii trebuie să aibă planuri de urgenţă pentru a îngriji animalele, în funcţie de necesităţi”, mai transmite DSVSA Covasna.

Potrivit meteorologilor, canicula va persista și în următoarele două săptămâni, şi doar în intervale scurte de timp probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi mai ridicată.

 (Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio