Ştiri locale

DSVSA Covasna continuă controalele în perioada sărbătorilor de iarnă

În scopul prevenirii apariției toxiinfecțiilor alimentare în perioada sărbătorilor de iarnă,  DSVSA Covasna a luat măsuri de intensificare a verificării modului în care se produc, depozitează, transportă și valorifică produsele alimentare de origine animală respectiv non-animală.

Activităţile de control specific perioadei se derulează în cadrul acţiunii naţionale ,,Sărbători de Iarnă în Siguranţă !”, care urmăreşte menţinerea siguranţei alimentelor.

De la începutul campaniei și până la această data, au fost efectuate  peste 170 de controale  în unitățile de producere și prelucrare a alimentelor de origine animală (carne și produse din carne, lapte și produse, ouă) și non-animală (brutării, laboratoare de cofetărie, unități de îmbuteliere și ambalare a apei minerale, muștar, ketchup etc.), în piețele agroalimentare, unitățile de comercializare a produselor alimentare (carmangerii, măcelării, magazine alimentare, supermarketuri, hypermarketuri etc.), precum și din unitățile de alimentație publică, de tipul restaurantelor, cantinelor, bufetelor etc.

Principalele deficiențe constatate au fost: depozitare și manipulare necorespunzătoare; manipularea produselor îngreunata din cauza aglomeraţiei și a stocului, neavând spațiu suficient de depozitare; lipsa igienei în spațiile de prelucrare sau comercializare; lipsa trasabilității produselor; produse neetichetate cu origine necunoscută; produse cu termen de valabilitate expirată; carne de bovină și porcină în unități de prelucrare fără acte și fără origine cunoscută; lipsa asigurării temperaturii de păstrare a alimentelor indicate de producător; produse alterate etc.

Pentru deficiențele constatate au fost aplicate un număr de 13 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 31.400 lei. Au primit avertisment scris și termene de remediere 8 unități. S-au confiscat peste 250 kg produse alimentare, s-a suspendat autorizația de funcționare a unei unități, iar la una aceasta a fost retrasă definitiv.

Aceste controale vor continua și în perioada următoare având ca scop protejarea sănătății consumatorilor.

La nivelul DSVSA Covasna există un serviciu de permanență. Inspectorii pot fi sesizaţi de nereguli în domeniul siguranței alimentelor la numerele de telefon 0267.351.712, fax 0267.312.315 și e-mail : office-covasna@ansvsa.ro.

În continuare sacrificarea porcilor pentru consum public se realizează numai în abatoare autorizate, unde se realizează obligatoriu şi examenul trichineloscopic, carnea rezultată fiind marcată în conformitate cu prevederile legislaţiei sanitare veterinare în vigoare.

Sacrificarea porcilor în gospodăriile populaţiei se realizează numai pentru consum familial, examenul trichineloscopic în aceste cazuri fiind efectuat, în mod obligatoriu, prin grija proprietarilor de animale, la nivelul circumscripțiilor sanitare veterinare urbane și rurale.

Director executiv,

Dr. Sikó Barabási Sándor

Publicitate
banner we radio