Ştiri locale

DSVSA Covasna a emis măsuri obligatorii pentru protejarea animalelor în perioadele caniculare

Având în vedere temperaturile extrem de ridicate și atenționările cod roșu și cod portocaliu emise de meteorologi pentru perioada următoare, Direcția Sanitar Veterinară (DSVSA) Covasna a emis o serie de măsuri pe care deținătorii de animale trebuie să le respecte în perioadele caniculare.

Directorul instituției, medicul veterinar Örsi Csaba a transmis că cel mai mare risc pentru animale pe timp de caniculă este lipsa apei, care duce la deshidratare şi poate provoca suferință şi chiar moarte. Potrivit acestuia, animalele tinere, cele hrănite preponderent cu furaje uscate, precum și cele care alăptează, prezintă risc mare la deshidratare, astfel că fermierii trebuie să asigure protecția și bunăstarea lor și să evite apariția stresului termic asociat perioadei de vară.

„O atenție deosebită trebuie acordată transporturilor de animale, care trebuie realizate pe timpul nopții sau la primele ore ale dimineții, astfel încât să fie evitate orele cu temperaturi crescute (peste 30 °C) din timpul zilei. În cazul în care există o sursă limitată de apă potabilă, trebuie avut în vedere necesarul zilnic de apă al unui animal, în funcție de specie, talie, rasă şi starea fiziologică: vaci de lapte: între 38 și 52 litri, alte bovine: între 38 și 45 litri, cabaline: 20 – 45 litri, porcine: 4 – 12 litri, ovine: 6 litri, păsări de curte: 0,5 litri”, transmite conducerea DSVSA Covasna.

Aceeași sursă subliniază că fermierii trebuie să asigure adăposturi corespunzătoare pentru animale, care să le poată oferi acestora protecţie faţă de acţiunea directă a razelor solare. Totodată, trebuie asigurate cantităţi suficiente de apă şi furaje, iar fermierii trebuie să verifice periodic buna funcționare a echipamentelor de adăpare, furajare şi a sistemelor de ventilaţie.

„În caz de caniculă, animalele folosite pentru tracțiune sau alte activităţi de povară nu vor fi exploatate în intervalul orar 12.00 – 18.00, dacă temperatura la umbră depăşeşte 25ºC. La orice modificare suspectă a stării de sănătate a animalelor, precum şi la apariția unor modificări comportamentale, deținătorul are obligația ca, pe lângă măsurile enumerate mai sus, să anunțe urgent medicul veterinar responsabil de supravegherea stării de sănătate a animalelor din localitatea respectivă. În cazul în care animalele sunt ținute afară, trebuie să se asigure umbrare şi jgheaburi cu apă potabilă. Dacă sursele de apă sunt greu accesibile sau blocate, apa trebuie administrată manual, în mod regulat, pentru a reduce riscul de deshidratare”, mai transmite DSVSA Covasna.

Conducerea instituției a emis și o serie de prevederi aplicabile administrațiilor publice locale, pe teritoriul cărora există animale în transhumanță. Primăriile trebuie să cunoască situația reală şi să informeze deţinătorii de animale despre fenomenele prognozate, iar consiliile locale şi fermierii trebuie să se asigure că există posibilități de colectare şi neutralizare a deșeurilor animaliere, respectiv să asigure locuri prestabilite pentru retragerea animalelor, în cazuri excepționale.

Nu lăsați animalele de companie în mașină!

Și persoanele care au câini, pisici, iepuri sau alte animale de companie, pe care le țin în exterior, trebuie să le asigure acestora o sursă de apă potabilă şi adăpost corespunzător împotriva razelor solare. Conducerea DSVSA Covasna subliniază și că animalele de companie nu trebuie lăsate în interiorul vehiculelor.

„O atenție deosebită trebuie acordată transportului animalelor de companie, astfel încât acestea să nu fie ținute în vehicule, expuse în mod direct și pe o perioadă îndelungată la radiații ultraviolete şi la temperaturi ridicate”, mai transmite dr. Örsi Csaba.

De asemenea, asfaltul se încălzește rapid si devine mai fierbinte decât aerul, astfel că atunci când este cald afară, solul poate provoca arsuri lăbuțelor unui câine. Sunt suficiente doar 60 secunde de mers pe un trotuar fierbinte (circa 50°C) pentru ca lăbuțele câinelui să se ardă. Acest lucru înseamna că și o temperatură de 25°C în afara asfaltului ar putea fi suficient de fierbinte pentru a arde pernuțele de la lăbuțe dacă un câine stă pe asfalt suficient de mult timp.

Scoateți câinii la plimbare dimineața în zori sau seara, când asfaltul s-a răcit. Atingeți asfaltul cu mâna, iar dacă o puteți șine nemișcată, fără probleme, înseamnă că nici lăbuțele câinelui nu vor fi afectate

Transporturile de animale trebuie efectuate pe timpul nopții sau la primele ore ale zilei

Persoanele care manipulează animalele sunt obligate prin lege să nu transporte animalele într-un mod care le-ar putea provoca răni sau suferințe inutile. Transporturile trebuie realizate pe timpul nopții sau în primele ore ale dimineții, astfel încât să fie evitate temperaturile crescute din timpul zilei.

„Înainte de a pleca la drum, este obligatorie verificarea condițiilor de microclimat existente în mijlocul de transport, dacă sunt adecvate şi asigurate pe întreaga durată a transportului. Înainte ca animalele să fie încărcate în mijlocul de transport, trebuie verificate traseul şi alte aspecte legate de călătorie, astfel încât după încărcarea acestora plecarea să se facă în cel mai scurt timp. La temperaturi crescute, densitatea de încărcare a animalelor în mijlocul de transport va fi redusă cu 10-20% din capacitatea maximă de încărcare autorizată, în funcţie de specie, talie, vârstă şi stare fiziologică. În cazul în care călătoria nu începe în cel mai scurt timp de la îmbarcare, șoferii trebuie să aibă planuri de urgență pentru a îngriji animalele, în funcţie de necesităţi. Pentru călătorii de peste 8 ore, sistemele de ventilaţie din vehicul trebuie să fie capabile să menţină temperatura de confort termic în compartimentul animalelor pe toată durata transportului, astfel încât în orice moment al călătoriei temperatura să fie cuprinsă între 5 – 30 °C. Apa trebuie să fie asigurată permanent”, a mai transmis medicul veterinar Örsi Csaba.

Meteorologii au emis cod roșu de caniculă pentru mai mult de jumătate din țară. Este cel mai extins cod roșu emis vreodată de ANM. Urmează cel mai cald weekend din această vară: se vor atinge 40 de grade Celsius, iar Capitala va fi la doar un grad distanță de recordul lunii iulie, de 42 de grade Celsius.

În weekend, județul Covasna se va afla sub cod portocaliu de val de căldură persistent, caniculă și disconfort termic accentuat, fiind anunțate maxime de 37 de grade, iar indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio