Ştiri locale

DSVSA Covasna a demarat controalele dinaintea sărbătorilor de Paşti

Inspectorii Direcţiei Sanitar Veterinare (DSVSA) Covasna au demarat controalele tematice dinaintea sărbătorilor Pascale, pentru protejarea populaţiei şi prevenirea apariției toxiinfecțiilor alimentare, la acţiuni luând parte şi medici veterinari, dar și personalul de specialitate al circumscripţiilor sanitare veterinare din localităţile Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Baraolt, Întorsura Buzăului și Covasna.

Directorul instituţiei, dr. Örsi Csaba, a transmis că în cazul în care cu ocazia acestor controale se va constata că nu sunt respectate condiţiile sanitare veterinare, în funcţie de gravitatea abaterilor, se va dispune suspendarea activităţii unităţiilor verificate, până la remedierea tuturor deficienţelor, iar inspectorii DSVSA Covasna vor aplica sancţiuni contravenționale, vor confisca produsele alimentare neconforme care pot constitui un pericol pentru sănătatea cetăţenilor, şi le vor dirija către unitățile de neutralizare, totul pe cheltuiala comerciantului.

Publicitate

Controalele vor avea loc până în data de 24 aprilie, timp în care se va verifica respectarea condiţiilor sanitare veterinare în toate pieţele agro-alimentare din judeţ, abatoarele, centrele de sacrificare, unităţile de tranşare a cărnii, de procesare şi depozitare a alimentelor de origine animală și nonanimală, dar şi în carmangerii, măcelării, pizzerii, cantine, unităţi de tip catering, cofetării, patiserii, pensiuni turistice, hiper şi supermarketuri şi magazine alimentare.

Tot în această perioadă, DSVSA Covasna şi circumscripţiile sanitare veterinare vor asigura permanenţa activității, programul de lucru fiind prelungit inclusiv în zilele de sâmbată şi duminică. Programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil şi numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice neregulă în domeniul siguranţei alimentelor, sunt afişate la sediile instituţiilor și pe site-ul DSVSA Covasna.

„În perioada 28 martie – 24 aprilie 2022, vor fi organizate controale oficiale pentru verificarea modului de respectare, de către operatorii din sectorul alimentar, a prevederilor legale privind pesta porcină africană și vor fi aplicate măsuri cu privire la monitorizarea circulației porcinelor vii între exploatații și de la exploatații către abatoarele autorizate sanitar veterinar; a cărnii și produselor obținute din carne de porc sau care conțin această carne. Ca urmare a confirmării scrapiei în anumite județe, se monitorizează circulația ovinelor și caprinelor destinate sacrificării, respectiv întregul traseu de la ferme sau exploatații de origine, către abatoarele autorizate sanitar veterinar, sau către centrele de sacrificare autorizate. Pentru eficientizarea acestor acţiuni, medicii veterinari oficiali, în colaborare cu reprezentanţii IPJ Covasna, vor organiza acţiuni comune de inspecţie şi control în trafic, vizând în special: verificarea condițiilor de igienă, a dezinfecției și a autorizației sanitar-veterinare a mijloacelor auto utilizate pentru transportul animalelor; verificarea documentelor însoțitoare ale animalelor (certificate sanitare veterinare, formulare de mișcare, documente privind informaţii despre lanţul alimentar); verificarea certificatelor de competență profesională a șoferilor și/sau însoțitorilor”, a transmis directorul DSVSA Covasna.

Acesta a mai precizat că verificările vor fi intensificate şi cu ocazia sărbătorilor religioase din perioada 14–17 aprilie (Bunavestire, Floriile catolice și Floriile ortodoxe), inspectorii DSVSA Covasna urmând să meargă în control în spaţiile şi locurile în care se comercializează peşte şi produse rezultate în urma pescuitului.

Vor fi verificate în această perioadă şi produsele de panificaţie, cozonacii, prăjiturile, care pot fi comercializate doar în spaţii amenajate şi înregistrate sau autorizate sanitar-veterinar.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio