Ştiri locale

DSP Covasna: „Sunt cazuri de rujeolă în judeţ, dar nu avem focare”. Acoperirea vaccinală de circa 85% nu este suficientă  

Județul Covasna a înregistrat 18 cazuri suspecte de rujeolă de la începutul acestui an, toate fiind puse în legătură cu focare apărute în județul Brașov, care se află pe locul 2 în țară, după Mureș, ca număr de infectări (Mureș – 628, Brașov – 339). Ministerul Sănătății a anunțat, marți seara, că a declarat epidemie de rujeolă la nivel național, în condițiile în care se înregistrează 2.000 de cazuri în 29 de județe.  

Potrivit datelor Direcției de Sănătate Publică (DSP) Covasna, în prezent, la nivelul județului nu există focare de rujeolă, însă au fost confirmate 10 cazuri, iar pentru alte 6 sunt așteptate rezultatele, în timp ce un caz suspect a fost infirmat. Toate cazurile de îmbolnăvire au fost înregistrate la copii, majoritatea neimunizați.

„Marţi a fost declarată epidemie de rujeolă, dar în județul Covasna nu avem mari probleme. La noi, în acest an au început să apară cazurile în august. Avem, în total, 18 cazuri suspecte de rujeolă, din care un caz a fost infirmat. Momentan sunt 10 cazuri confirmate și avem încă 6 cazuri sub analiză. Toți sunt copii, din păcate sunt unii care încă nu au vârsta vaccinală, nu au atins un an. Vaccinul antirujeolic se administrează la 12 luni, iar la 5 ani este un rapel. Dintre aceste cazuri, sunt două care au fost și vaccinate, așteptăm să sosească rezultatele, iar restul sunt nevaccinați. Pot să menționez că toate cazurile au avut legătură cu județul Brașov, care are foarte multe cazuri de rujeolă. Ori sunt cazuri din comune și sate limitrofe județului Brașov, ori au fost la diferite evenimente în Brașov. Din fericire, nu avem focare, toate sunt cazuri sporadice deocamdată, sperăm să facem față și să nu se înmulțească”, ne-a explicat reprezentanta Departamentului de supraveghere şi control al bolilor transmisibile, Igyártó Gabriella.

Medicii de familie vor derula campanii de informare a părinților 

Singura modalitate de a preveni îmbolnăvirea este imunizarea, însă la nivel național acoperirea vaccinală cu prima doză (la 12 luni) este de doar 78%, iar cu doza a doua (la 5 ani) este de 62%. Nici în județul Covasna acoperirea vaccinală nu este suficientă, potrivit DSP Covasna, pentru prima doză acoperirea fiind de 84%, iar pentru doza a doua, 86%. Pentru a stopa răspândirea infecțiilor și pentru a preveni apariția de noi focare, pe termen limitat vor fi administrate doze preventive, vârsta de imunizare a copiilor cu prima doză fiind redusă de la 12 luni, la 9-11 luni. Cu toate acestea, copiii vor fi imunizați din nou și la împlinirea vârstei de un an.

„Odată cu declararea epidemiei de rujeolă, Ministerul Sănătății, prin Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, a demarat din nou acțiunea de vaccinare a copiilor sub un an, ceea ce înseamnă că cei cu vârste de la 9 până la 11 luni vor primi o doză suplimentară de vaccin antirujeolic combinat (rubeolic, rujeolic, oreion). În aceste zile, medicii de familie o să facă o catagrafie, o să mobilizeze părinții, astfel încât să nu mai avem cazuri sub un an. Aceste doze se vor repeta la un an, pentru că nu se consideră doze protectoare, deci trebuie repetate. Va fi o doză zero, să zic așa, preventivă. Și cei care sunt bolnavi de rujeolă se pot vaccina cu acest vaccin combinat, la 28 de zile după boală, ca să fie protejați de rubeolă și oreion. Părinții să nu stea liniștiți că a făcut copilul rujeolă și că nu mai face restul, copiii trebuie să meargă și să primească acest vaccin. La 5 ani avem 86% acoperire vaccinală, iar la sub un an avem 84%, deci nu stăm foarte bine, ar trebui să fim măcar peste 90%. Sunt diferite motive pentru nivelul acesta al acoperirii vaccinale, sunt și refuzuri, sunt și copii care sunt plecați cu părinții în străinătate – în jur de 5% – și s-ar putea să fie vaccinați acolo și să aducă dovada aici, la noi, dar numai când vin acasă de sărbători putem să verificăm”, ne-a mai spus Igyártó Gabriella.

În județul Covasna, cele mai multe cazuri din ultimii ani au fost înregistrate în 2017 (80 de cazuri).

Denumită popular și pojar, rujeola este o infecție virală acută foarte contagioasă, care apare ca o erupție cutanată și are, inițial, simptome asemănătoare răcelii. Virusul se transmite pe cale aeriană, prin strănut, tuse, contact cu saliva sau secrețiile unei persoane infectate, și poate rezista pe suprafețe exterioare și interioare până la câteva ore, astfel că infectarea se poate produce chiar și în lipsa contactului direct cu persoana bolnavă.

Simptomele încep după o perioadă de incubație de 10-12 zile și se caracterizează prin febră, conjunctivită, inflamarea mucoasei nazale, tuse și bronșiolită. Erupția rujeolică se dezvoltă la 2-4 zile de la debutul febrei și se răspândește de la cap spre corp în următoarele 3-4 zile.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio