Ştiri locale

DSP Covasna, recomandări pentru călătoriile în zonele cu risc de îmbolnăvire

După creșterea cazurilor de malarie în rândurile românilor, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Covasna a publicat o serie de sfaturi pe care populația trebuie să le respecte înainte de a pleca în călătorii internaționale. Medicii subliniază că schema de vaccinare este personalizată pentru fiecare persoană în parte, în funcție de destinație, durata călătoriei, vaccinările obligatorii/recomandate în zona respectivă, respectiv riscurile de îmbolnăvire specifice zonei.

Potrivit ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, în acest an în România au fost înregistrate 9 cazuri de malarie și două decese, în condițiile în care media anuală e de aproximativ 25-35 de infectări. Celor care se întorc în țară din regiuni tropicale și fac febră li se recomandă să meargă imediat la medicul de familie sau la cel de boli infecţioase.

În cazul persoanelor care doresc să călătorească în străinătate în perioada următoare (inclusiv copiii), epidemiologii recomandă programarea cu câteva săptămâni înainte la o consultație la medicul de familie, pentru evaluarea stării de sănătate. De asemenea, călătorilor li se recomandă să se informeze care sunt tipurile de vaccinuri și medicația profilactică pe care trebuie să o primească  înainte sau în timpul călătoriei.

Conform INSP, în ciuda demersurilor depuse pentru a combate cazurile de malarie, această afecțiune rămâne o problemă majoră de sănătate publică la nivel global. Peste 100 de țări și teritorii din regiuni precum Africa, Asia de Sud și Sud-Est, America Centrală și de Sud, Caraibe, Orientul Mijlociu și Oceania sunt considerate zone endemice pentru malarie, Africa fiind principalul epicentru al acestei afecțiuni. Boala se manifestă cu febră înaltă, frisoane și simptome care pot mima o infecţie bacteriană sau virală.

„Malaria este o boală severă care la om poate fi cauzată de patru specii distincte de protozoare din genul Plasmodium (Plasmodium falciparum, Plasmodium Vivax, Plasmodium Ovale și Plasmodium Malariae),care sunt transmise prin înțepătura infectantă a unei femele de țânțar Anopheles. Alte căi de transmitere ale malariei sunt transplacentar, prin utilizarea de ace non-sterile între utilizatorii de droguri, prin transfuzii de sânge sau transplant de organ. În pofida eforturilor de eliminare a malariei, aceasta continuă să reprezinte o importantă problemă de sănătate publică la nivel mondial”, se arată pe site-ul INSP.

Măsurile adresate călătorilor în zonele endemice pentru malarie se regăsesc AICI.

Recomandări sunt și în cazul poliomielitei, în contextul mobilității crescute și al creșterii numărului de țări care au înregistrat cazuri. Epidemiologii recomandă efectuarea unei scheme de vaccinare complete, în special pentru componenta polio, respectiv rapel conform vârstei și  duratei de ședere, indiferent de restricțiile impuse la graniță.

„Recomandările sunt făcute în special pentru cetățenii români care călătoresc frecvent în aceste țări, în vederea prevenirii îmbolnăvirii individuale și a altor persoane după revenirea în România (…) Din 12 decembrie 2023, Organizația Mondială a Sănătății a decis extinderea Urgenței de Sănătate Publică de Importanță Internațională referitoare la pericolul de răspândire a virusului poliomielitic. Există state cu risc potențial de răspândire internațională a poliovirusurilor, cum ar fi:  Afganistan, Pakistan, Republica Democrată Congo, Madagascar, Malawi, Mozambique; și state cu detecție de poliovirusuri cu / fără transmitere locală, cum ar fi: Algeria, Benin, Botswana, Burkina Faso, Cameroon, Republica Central Africană, Ciad, Coasta de Fildeș, Republica Congo, Egipt, Guinea, Indonezia, Israel, Kenya, Mali, Mauritania, Niger, Nigeria, Somalia, Sudan, Republica unită a Tanzaniei, Yemen, Zambia și Zimbabwe”, se precizează pe site-ul INSP.

Aceeași sursă precizează că la punctul de frontieră din aceste țări (aerian, rutier, naval), călătorilor le pot fi solicitate documentele care atestă vaccinarea antipolio, mai ales în cazul unei șederi prelungite (mai mult de 4 săptămâni). Vaccinarea se face cu 4-6 săptămâni înaintea călătoriei sau, în cazuri de urgență, chiar înaintea acesteia, și va fi consemnată pe certificatul internațional de vaccinări care însoțește celelalte documente de călătorie. În România, Certificatul internațional de vaccinări se obține în urma administrării produselor vaccinale în cabinetele de vaccinări internaționale, a căror listă se afișează pe site-ul INSP (AICI).

Și în cazul difteriei, epidemiologii recomandă populației utilizarea vaccinului, aceasta fiind singura metodă eficientă de prevenire a acțiunii toxinei difterice: „Difteria este o boală rară în țările Uniunii Europene/Spațiului Economic European. Cu toate acestea, există riscul de import din țările care încă raportează cazuri de difterie, cu acoperiri vaccinale scăzute. Astfel, începând cu cea de-a doua jumătate anului 2022, s-a înregistrat o creștere a numărului de cazuri de difterie raportate la nivel european, asociate migrației. Dat fiind faptul că vaccinarea antidifterică reprezintă singura metodă eficientă de prevenire a acțiunii toxinei difterice, recomandăm utilizarea vaccinurilor cu componentă difterică, atât pentru vaccinarea copiilor și adolescenților, conform Calendarului Național de Vaccinare, cât și pentru efectuarea dozelor de rapel. Apariția bolii la persoanele cu status vaccinal complet și la zi este foarte rară, chiar în cazul în care călătoresc în zone care încă raportează cazuri”.

Mai multe informații despre la malarie și alte boli tropicale care pot fi asociate călătoriei pot fi găsite AICI, iar despre alerte de călătorie, AICI.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio