
DSP Covasna promovează campania națională „Mai multă viață, mai puține ecrane!”
Direcția de Sănătate Publică (DSP) Covasna promovează campania națională „Mai multă viață, mai puține ecrane!”, care se derulează până la finalul lunii februarie, la inițiativa Institutului Național de Sănătate Publică, cu scopul de a atrage atenția asupra unei probleme de sănătate tot mai frecvente în era digitală: dependența de ecrane și impactul asupra sănătății mintale.
Campania își propune să promoveze un stil de viață echilibrat, care să sprijine sănătatea mintală a copiilor, adolescenților și adulților, fără a renunța la beneficiile aduse de tehnologiile moderne.
„Sănătatea mintală reprezintă o componentă fundamentală a sănătății individuale și a stării de bine, descriind nu numai absența bolii, ci și capacitatea unui individ de a se integra cu succes în viața familială, socială și profesională”, se arată pe site-ul DSP Covasna.
Pe site-ul instituției au fost publicate și câteva pliante pentru adulți și copii (AICI și AICI) menite să ajute la identificarea dependenței tehnologice și a factorilor care favorizează apariția acesteia, dar și modul în care poate fi prevenită.
„Simptomele dependenței de ecran pot include: o preocupare constantă și intensă față de ecrane; utilizarea compulsivă a dispozitivelor digitale, chiar și atunci când nu este necesar; dificultatea de a gestiona timpul petrecut în fața acestora; nevoia de a renunța la activitățile fizice și recreative. Un copil, de obicei activ și sociabil, poate începe să se izoleze, pot apărea întârzieri în finalizarea temelor și scăderea performanței școlare. Schimbările de dispoziție pot deveni evidente atunci când accesul la ecrane este restricționat sau timpul petrecut pe dispozitivele digitale este limitat. Acestea pot include iritabilitate, anxietate și chiar tendința de a minți pentru a ascunde comportamentele legate de utilizarea excesivă a ecranelor. Din punct de vedere fizic, pot apărea: tulburări de somn, postură incorectă, creșterea riscului de obezitate, dureri de cap”, se arată pe site-ul DSP Covasna.
Campania promovează activitățile fizice pentru combaterea dependenței de tehnologie și recomandă stabilirea unor limite clare privind timpul petrecut în fața ecranelor. De exemplu, copiii mai mici de doi ani nu trebuie să aibă acces la ecrane, iar pentru copiii cu vârste cuprinse între de 2 și 5 ani timpul de utilizare nu ar trebui să depășească o oră pe zi.
Odată cu evoluția tehnologiei, dependența de ecrane (social media, jocuri online etc) a devenit o problemă de sănătate publică, iar studiile recente au arătat că utilizarea excesivă poate duce la dezvoltarea unor comportamente similare celor asociate consumului de substanțe, putând contribui la apariția unor tulburări psihologice, inclusiv depresie, anxietate și izolare socială.
(Ioana Ardeleanu)
Click AICI pentru Pliant dependenta de ecrane pentru adulti
Click AICI pentru Pliant dependenta de ecrane pentru copii



