DSP Covasna promovează campania națională „Alege inteligent, mănâncă sănătos!”
Direcția de Sănătate Publică (DSP) Covasna promovează campania națională „Alege inteligent, mănâncă sănătos!”, derulată pe parcursul lunii noiembrie, cu scopul de a educa populația cu privire la beneficiile unui stil de viață sănătos și de a reduce riscul de obezitate în rândul copiilor și adulților.
Pe pagina de Facebook a instituției au fost publicate câteva materiale informative, care conțin inclusiv recomandări pentru prevenirea bolilor asociate alimentației nesănătoase și lipsei activității fizice, dar și câteva idei de gustări sănătoase pentru copii.
„Scopul campaniei îl reprezintă informarea școlarilor și a părinților acestora despre beneficiile unui stil de viață sănătos, care să prevină apariția obezității în rândul copiilor și, ulterior, în rândul adulților. Bolile netransmisibile sunt boli cronice, rezultatul unei combinații de factori genetici, fiziologici, de mediu, dar și comportamentali. Alimentația nesănătoasă și lipsa activității fizice sunt factori de risc importanți pentru apariția hipertensiunii arteriale, a hiperglicemiei, a dislipidemiilor, a obezității, care sunt, la rândul lor, factori de risc pentru apariția principalelor boli netransmisibile precum: bolile cardiovasculare (de ex. infarctul miocardic acut, accidentul vascular cerebral), cancerele și diabetul zaharat (…) Adolescenții au nevoie de toți nutrienții pentru o creștere și dezvoltare normală, cât și pentru desfășurarea activităților zilnice: învățat, activitate fizică, joacă. Farfuria sănătoasă trebuie să conțină jumătate de farfurie: fructe și legume, un sfert de farfurie: carne, pește, ouă, brânză, leguminoase (mazăre, fasole, linte etc.), un sfert de farfurie: cereale și paste integrale, cartofi. Consumul alimentelor sărate, grase și zaharoase, cu conținut scăzut de fibre sau conținut ridicat de zahăr ar trebui limitat”, se arată pe pagina de Facebook a DSP Covasna.
Potrivit aceleiași surse, în România numărul cazurilor noi de obezitate diagnosticată, înregistrate în anul 2020 la copiii cu vârste între 0 și 19 ani, era de 6.731, cu rata incidenței de 165,4 la suta de mii de locuitori, ceea ce reprezintă 18,9% din totalul cazurilor din țară.
Specialiștii subliniază că părinții au un rol important în stabilirea, menținerea și încurajarea unor obiceiuri alimentare sănătoase pentru copiii lor, care să prevină apariția unor boli cronice la vârsta adultă. Printre acestea se numără: adoptarea unui program regulat al meselor, controlul conștient al porțiilor consumate, reducerea consumului de alimente procesate, concentrarea pe alimentele consumate și luarea mesei în familie, prepararea alimentelor în casă, utilizând metode de gătit mai sănătoase, precum și încurajarea practicării de activități fizice împreună.
„Pentru menținerea unei nutriții corespunzătoare a copiilor, comunitatea are un rol deosebit de important, mai ales în ceea ce privește creșterea accesului la alimente sănătoase: puncte de vânzare a legumelor și fructelor proaspete de la producători locali, sprijinirea producătorilor locali să își vândă produsele în comunitate, inițiative de sprijin social cu alimente proaspete pentru familiile nevoiașe. Implicarea tinerilor în organizarea de activități care încurajează alimentația sănătoasă și activitatea fizică, precum și limitarea marketingului produselor alimentare nesănătoase, în special cel adresat copiilor, are de asemenea impact pozitiv asupra alegerilor alimentare ale acestora”, se mai arată pe pagina de Facebook a DSP Covasna.
Recomandări Nutriționale
Pentru a menține un regim alimentar echilibrat, Institutul Național de Sănătate Publică recomandă:
- Limitarea grăsimilor saturate la sub 10% din aportul energetic, restul fiind acoperit de grăsimi polinesaturate.
- Reducerea consumului de sare la maximum 5 grame pe zi.
- Consumul zilnic de 30-45 de grame de fibre din cereale integrale, fructe și legume.
- Consumarea a 200 de grame de fructe și 200 de grame de legume zilnic.
- Introducerea peștelui în dietă de cel puțin două ori pe săptămână, dintre care o porție să fie de pește gras.
(Ioana Ardeleanu)