Ştiri locale

DSP Covasna încearcă să ajungă la zi cu vaccinarea anti-HPV. Restanţele sunt vechi de mai bine de 3 ani

Vaccinarea anti-HPV (Human Papiloma Virus) a fetelor cu vârste cuprinse între 11 și 14 ani, respectiv a celor de peste 15 ani este în urmă, iar direcțiile de sănătate publică și medicii de familie fac eforturi pentru a ajunge la zi cu solicitările venite din partea părinților care vor să își știe fiicele imunizate împotriva acestui virus.

Medicii de familie le spun părinților care își duc copiii la cabinet pentru prima doză că nu au vaccinuri, întrucât dozele pe care le au pe stoc sunt rapelurile altor copii care au început deja schema de vaccinare.

Publicitate

Potrivit DSP Covasna, de vină pentru această situație este Ministerul Sănătății care a eșuat în urmă cu câțiva ani în a asigura necesarul de vaccin. În România, campania gratuită de vaccinare s-a reluat în 2020, după mai bine de un deceniu de pauză și după un eșec total al primei campanii din 2008. De atunci, prioritate la vaccinare au avut fetele pentru care părinții au făcut cereri în perioada 2017-2018.

În prezent, dozele anti-HPV se administrează pe baza solicitărilor pe care părinții le fac către medicii de familie. Cererile sunt centralizate în ordinea cronologică a datei de înregistrare, iar direcțiile de sănătate publică distribuie trimestrial numărul de doze de vaccin necesare.

„Avem vaccin anti-HPV în județ, numai că vaccinarea se face în funcție de lista de înscrieri. Ministerul Sănătății nu a putut asigura vaccin în 2017 când au început înscrierile, iar în 2020 s-a primit o cantitate mică pentru cei înscriși anterior. Din acest motiv, în prezent nu reușim să ajungem la zi cu vaccinările. Trebuie să facem în așa fel încât să dăm dozele în urma solicitărilor. În luna ianuarie au fost distribuite dozele în funcție de solicitările făcute de părinți până în iunie 2021. Vaccinurile au ajuns în cabinetele medicilor de familie, avem doze în stoc, dar trebuie să facem în așa fel încât, dacă am început vaccinarea pentru o anumită grupă de vârstă, să putem asigura și continuitatea. Până acum am onorat dozele pentru solicitările făcute până în iunie 2021, urmează ca în luna februarie, în funcție de prezentări, contraindicații și diferite alte motive, să prelungim înscrierile până la finalul anului, dacă putem să ne permitem”, ne-a explicat reprezentanta DSP Covasna, Igyártó Gabriella.

Potrivit acesteia, la finalul anului trecut DSP Covasna a recepționat 210 doze de vaccin anti-HPV, iar vaccinarea va continua conform listelor întocmite de medicii de familie, în funcție de numărul fetelor care au fost vaccinate în luna ianuarie, respectiv de numărul dozelor care vor fi reținute pentru rapelurile care le vor fi administrate fetelor din grupa de vârstă 11-14 ani.

„Totul depinde de numărul fetelor care au fost vaccinate în luna ianuarie. Deocamdată am primit în decembrie 210 doze de ser Gardasil 9, depinde câte persoane se prezintă la vaccinare până în 15 februarie, după care vedem ce putem face. Oamenii să aștepte cu răbdare pentru că vaccinarea se face în funcție de înscrieri. Am rămas în urmă cu 3 ani, și nu e ușor să recuperezi după ce primești vaccin în 2020 pentru cei înscriși în 2017. Sunt unele persoane care au trecut de vârsta de 15 ani, trebuie să primească 3 doze, și nu două cum este în cazul celor cu vârste între 11 și 15 ani, iar anul trecut, în octombrie, am extins lista înscrierilor și pentru fetele cu vârste de până la 18 ani”, ne-a mai explicat Igyártó Gabriella.

Vaccinarea extinsă și pentru tinerele de până în 18 ani

La finalul anului trecut, grupa de vârstă pentru vaccinarea gratuită anti-HPV a fetelor a fost extinsă, printr-un ordin al ministrului Sănătății, astfel fiind incluse și adolescentele cu vârste cuprinse între 14-18 ani, anterior vaccinarea fiind gratuită doar pentru fetele cu vârste cuprinse între 11 și 14 ani. Cu toate acestea, lista de așteptare este destul de lungă, iar singura soluție pentru cei care nu vor să aștepte este să își cumpere serul din farmacii.

Ministrul Sănătății de la acea vreme, Ioana Mihăilă, motiva decizia de extindere a campaniei prin faptul că România se află pe primul loc în Uniunea Europeană având cea mai mare incidență, dar și cea mai mare mortalitate cauzată de cancerul de col uterin, provocat în proporție de 99% de infecția cu HPV. Astfel, adolescentele trecute de vârsta de 14 ani, care nu au beneficiat de vaccin la momentul potrivit, pot recupera schema de vaccinare.

Cea mai bună metodă de prevenire a cancerului de col uterin

„Vaccinarea anti-HPV este cea mai bună metodă de prevenire a cancerului de col uterin, de aceea am extins categoria de vârstă astfel încât mai multe persoane care ar putea avea cele mai mari riscuri de infectare cu HPV să beneficieze de vaccin gratuit. În plus, pentru fetele de peste 14 ani este o ocazie să recupereze schema de vaccinare la care nu au avut acces la momentul potrivit”, declara fostul ministru al Sănătății, Ioana Mihăilă, în luna septembrie a anului trecut.

Infecția cu virusul HPV (Human Papiloma Virus) este una dintre cele mai frecvent întâlnite în întreaga lume. Studiile arată că toate femeile active din punct de vedere sexual sunt vulnerabile în fața unei posibile infecții cu acest virus, iar 8 din 10 vor contracta cel puțin un tip de HPV, la un moment dat, pe parcursul vieții.

În prezent, există peste 120 de tipuri HPV, iar infecțiile produse de acestea sunt de cele mai multe ori asimptomatice, ceea ce înseamnă că pacienții pot fi infectați cu acest virus fără să știe.

Depistarea precoce a infecției genitale cu HPV este o modalitate eficientă de prevenire a cancerului de col uterin.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio