Ştiri locale

DSP Covasna: „Îi rugăm pe medici să se implice în procesul de vaccinare anti-Covid-19. Nu avem personal suficient în centre”

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Covasna face apel la asistenții și medicii de familie din județ să se implice în procesul de vaccinare împotriva Covid-19, întrucât personalul medical care lucrează în centrele amenajate în acest sens este insuficient.

Directorul instituției, Ágoston László, ne-a explicat că pentru a asigura o linie de vaccinare sunt necesari cel puțin 4 medici, iar cele mai mari probleme în ceea ce privește lipsa personalului specializat sunt în Sfântu Gheorghe.

Publicitate

Potrivit acestuia, angajarea personalului medical în centrele de vaccinare este în sarcina autorităţilor locale, iar dacă numărul specialiștilor ar fi suplimentat, ar putea fi asigurate și echipe mobile care să imunizeze populația nedeplasabilă.

„Nu avem personal medical suficient în centre, există probleme în acest sens, mai ales la Sfântu Gheorghe. Pe o linie de vaccinare ar trebui să avem cel puţin 3-4 medici. Momentan ştiu că sunt acoperite centrele din restul judeţului, dar ideea este că în afară de personalul care este în prezent în centrele fixe, am avea nevoie de medici ca să putem să activăm mai mult pe partea de vaccinare a persoanelor nedeplasabile. Echipele mobile sunt ataşate centrului de vaccinare fix, asta înseamnă că dacă vrem să ne deplasăm în teritoriu va trebui să avem personal medical suplimentar care să se deplaseze în teritoriu (…) Invităm şi pe această cale medicii să se implice în procesul de vaccinare şi să ia legătura cu primăriile oraşelor sau cu DSP-ul pentru a încheia contracte în acest sens”, ne-a transmis directorul DSP Covasna.

Acesta spune că deși deocamdată nu există date concrete despre momentul în care vor fi livrate doze noi de vaccin, DSP Covasna intenționează să deschidă în viitorul apropiat câte o linie de vaccinare Pfizer la centrul din strada Daliei nr.1 din Sfântu Gheorghe și la cel din orașul Covasna, respectiv o linie de vaccinare AstraZeneca la Ștrandul Municipal din Sfântu Gheorghe, însă și în acest caz va fi nevoie de o suplimentare a numărului de specialiști pentru administrarea dozelor.

„Dacă lucrurile merg bine la nivel naţional şi internaţional, în sensul că mai primim linii de vaccinare, va trebui iar să avem personal medical suplimentar care să vaccineze pe liniile respective. A pornit cu greu vaccinarea cu serul produs de Moderna în centrul de la Ştrand, avem intenţia să mai deschidem acolo şi o linie de AstraZeneca, şi atunci iar ar trebui personal suplimentar. Dacă primim de la Pfizer, am mai deschide o linie de vaccinare la fostul sediu al Direcţiei de Asistenţă Socială din Sfântu Gheorghe, (…) dar trebuie să avem personal medical care să lucreze în aceste centre. Acum cu greu reuşim să acoperim liniile existente”, a mai spus Ágoston László.

Programul de lucru încărcat, lipsa medicilor de familie din județ și banii puţini, principalele motive pentru care nu există personal suficient

Directorul DSP Covasna pune interesul scăzut al specialiștilor față de implicarea în campania națională de imunizare anti-Covid-19 pe seama faptului că, pe de-o parte, sumele pe care aceștia le primesc pentru activitatea din centrele de vaccinare nu sunt foarte atractive, iar pe de altă parte, puținii medici de familie din județ au un program de lucru încărcat.

Aceștia pot asigura activitatea în centrele de vaccinare doar pentru câteva ore, și numai în afara programului de lucru din cabinetele de medicina familiei.

„Programul de lucru în centrele de vaccinare este zilnic de la 08:00-20:00, inclusiv sâmbătă şi duminică. Problema la noi cred că e şi faptul că nici plata nu e enorm de mare, deci sumele plătite către medicii care vaccinează sunt undeva pe la 90 de lei, dar când faci calculele la final, îți rămâne cam jumătate din suma asta, net, în mână. Deci să nu creadă cineva că le intră în buzunare câte 90 de lei pe oră. Se impozitează, se calculează contribuţii şi rămâm cu jumătate. Pe de altă parte, în judeţ nu avem personal medical din abundenţă, nu sunt prea mulţi medici, toţi au deja câte un job, iar activitatea aceasta se poate face în afara programului de lucru pe care îl au conform contractelor cu Casa de Sănătate”, ne-a mai explicat directorul DSP Covasna.

„Noi avem localităţi în care nu există niciun medic de familie…”

Potrivit acestuia, în prezent, în centrele de vaccinare din județ personalul medical asigură activitatea zilnică în trei schimburi, în funcție de timpul de care dispun medicii în afara programului de lucru de la cabinet, însă ideal ar fi ca în fiecare centru să existe o echipă stabilă.

„Ziua de 12 ore se împarte chiar şi în 3 ture, deci nu doar în două, şi chiar şi aşa, în ture de câte 4 ore este dificil, dar 6 sau 8 ore nu ar avea cum să asigure pentru că se suprapun cu programul normal. E destul de greu, iar în condiţiile acestea Primăria ar trebui să facă un program de lucru din bucăţi. E foarte simplu dacă ai posibilitatea să stabileşti că, de exemplu, medicul şi medicul Y lucrează într-un centru anume, sunt în fiecare zi acolo, şi nu se ocupă cu altceva în afară de vaccinarea populaţiei. Asta ar fi posibil în cazul în care am avea medici care nu au un loc de muncă stabil, dar noi avem localităţi în care nu există niciun medic de familie”, a mai spus Ágoston László.

Niciun medic din centrele de vaccinare din țară nu și-a primit banii de două luni, din cauza unui funcționar public

Pe lângă programul încărcat și sumele nu foarte atractive care le-au fost promise, medicii din centrele de vaccinare Covid-19 din țară n-au văzut de două luni banii pentru această activitate, iar de vină pentru acest lucru ar fi un funcționar public, potrivit ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu.

În aceste condiții, coordonatorii mai multor centre din țară se temeau că personalul medical ar putea să renunțe să mai ia parte la campania de vaccinare – singura în măsură să protejeze eficient populația în fața pandemiei.

„Banii au fost ceruți ieri (luni -n.r.) Plățile au început să se facă. Astea nu sunt lucruri pe care le face ministrul. Există o întârziere, am evaluat. Cine este de vină? Un funcționar public este de vină. Câteodată există întârzieri și luăm măsuri să nu mai fie aceste întârzieri. Trebuia să completeze o hârtie. Eu am aflat ieri”, a spus ministrul Sănătății, citat de Digi24.

Acesta a mai transmis că personalul medical din centrele de vaccinare va fi plătit începând de săptămâna viitoare, dar și că vor fi achitate și cheltuielile de organizare a centrelor de vaccinare.

Pentru luna ianuarie și o parte din luna februarie, Ministerul Sănătății va realiza plăți în valoare de 4.184.000 de lei reprezentând plata personalului medical și cheltuieli de organizare a centrelor de vaccinare, potrivit sursei citate.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio