Ştiri locale

DSP Covasna: „Am primit toate vaccinurile obligatorii pentru copii care lipseau în decembrie”

Stocurile de vaccinuri obligatorii împotriva bolilor copilăriei, care în ultimele aproape două luni au lipsit atât din cabinetele medicilor de familie, cât și din spitalele din județ, au fost refăcute, iar Direcția de Sănătate Publică (DSP) Covasna a început distribuirea dozelor în teritoriu.

Reprezentanta Departamentului de supraveghere şi control al bolilor transmisibile, Igyártó Gabriella, a precizat că în prezent sunt disponibile atât vaccinurile împotriva rubeolei, rujeolei, oreionului, cele împotriva infecţiilor pneumococice, cât şi cele administrate la naștere, iar DSP Covasna le recomandă părinților să îi ducă pe copii cât mai curând la cabinet, odată ce au fost chemați de medicii de familie.

Publicitate

„Avem vaccin pentru bebeluşi, pentru microcampanii, vaccinul hexavalent, Tetraxim şi toate care lipseau în decembrie, sunt acum disponibile şi am început să le distribuim către medicii de familie. Dacă medicul de familie îi cheamă pe părinţi, atunci aceştia trebuie să îi pregătească pe copilaşi şi să meargă, ca să fie administrat cât mai repede vaccinul. Am primit peste 4.200 de doze de vaccin hexavalent în ultima zi a lunii decembrie, Tetraximul este în număr mult mai mic, am primit numai 210 doze, din păcate, dar se poate administra timp de un an de zile, deci de la 5 până la 6 ani nu se consideră restanțier copilul, e în regulă. Avem vaccinurile pentru rubeolă, rujeolă, oreion, infecţii pneumococice, şi pentru bebeluşii din maternitate am primit şi suntem acoperiţi, deci pe partea de vaccinuri stăm chiar bine”, ne-a spus reprezentanta Departamentului de supraveghere şi control al bolilor transmisibile.

În luna noiembrie, mai multe tipuri de medicamente, printre care antibioticele pentru copii, pastilele pentru bolnavii cronici, vaccinurile obligatorii administrate la câteva luni de la naștere, cum ar fi cele anti difterie, tuse convulsivă, hepatită, sau poliomielită, erau de negăsit în spitalele și în farmaciile din aproape toată țara.

La începutul lunii decembrie, DSP Covasna a recepționat un prim lot de aproximativ 1.600 de doze de vaccin împotriva hepatitei B, care se administrează la naștere, însă vaccinul hexavalent, administrat la 2, 4 și 11 luni de la naștere pentru a imuniza copiii împotriva unor boli precum difteria, tetanosul, tusea convulsivă, sau poliomielita, era în continuare de negăsit la vremea respectivă.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio