Ştiri locale

„Dreptul la muncă” – o nouă premieră la TAM

În data de 5 octombrie, ora 19:00, trupa Teatrului „Andrei Mureșanu” cu noua lui premieră, în regia lui Theo Herghelegiu, oferă spectatorilor „Dreptul la muncă”. Textul spectacolului este scris de dramaturgul contemporan Sybille Berg, în traducerea criticului Victor Scoradeț.

Ne vindem viața – nimic nou; doar astăzi totul este de vânzare: iubirea, fidelitatea, principiile, demnitatea, posturile-cheie care asigură controlul în societate, prietenia, onoarea… Totul. Problema e că nu prea mai vrea nimeni să ne-o cumpere. Viața. Viața noastră. Se pare că nu folosește la mare lucru celor care știu foarte bine de ce anume au nevoie pentru a păstra puterea: bani, influență, organisme de manipulare. Deci, ce să facă ei cu viața unor oameni obișnuiți, angajați la o firmă, sau alta, care nu au vreme nici măcar să-și trăiască decent această existență hărțuită!?… Nimic. Prin urmare, concurența se liciteaza deja la alt nivel – cui să ne vindem viața cât mai iute, mai rentabil și mai sigur? Evident, ne aflăm într-un viitor oarecare, într-o lume SF, pe o Terra unde șobolanii au evoluat galopant, fiind deja cu un picior în regnul uman, iar oamenii s-au animalizat vizibil.

Publicitate

Terorizați de reguli, legi idioate, șefi, colegi turnători și spaime interminabile, acceptam varii umilințe până la căderea în grotesc și devenim obiecte de batjocură în mâinile celor care ne dau leafă. În plus, avem și ipocrizia să pretindem că lucrurile decurg normal. Ba, chiar ne place ceea ce ni se întâmplă; bine că nu ne paște pericolul vreunei concedieri!… Păi, în acest caz, poate că merităm tot ce pățim. A, nu, nu – nu ‘noi’, ci personajele din piesă. Nu despre noi e vorba, ci întotdeauna despre celălalt… Iar acest  celălalt din Dreptul la muncă seamănă cu noi doar în măsura în care undeva, vocea conștiinței o să ne urle din fotoliul ei confortabil, în care tocmai a ațipit un pic: „ATENȚIE! Viitorul s-ar putea să fie deja trecut”.

Oooops!

Ceea ce salvează de tragic niște destine compromise total; băgate în mașina de tocat suflete, este faptul că… în definitiv ne aflăm pe un vapor de lux, la o petrecere. Deci – ultimul lucru salutar pe care-l mai putem face este sa ne simțim bine. Să ne distrăm. Să râdem, să dansăm, să degustăm vinul… Oricum, murim toți.

Într-o zi.

Cu: Mona Codreanu, Mirela Bucur, Carmen Paraschiv, Sergiu Aliuș, Claduia Ardelean, Daniel Rizea, Ion Fiscuteanu Jr., Fatma Mohamed.

Stewarzi: Claudia Pistol, Adrian Manole, Sabina Scripcaru, Andrei Mihai, Iulia Mureșan.

Orchestrația muzicală: Gabriel Pindici

Asistent de regie: Claudia Ardelean

Sunet: Nagy Attila

Lumini: Bárbuly Zoltán

Regizor tehnic: Lidia Baciu

Muzica: Marius Popa

Coregrafia: Andreea Duță

Scenografia: Daniel Titza

Regia: Theo Herghelegiu

Biletele au fost puse în vânzare la biroul de organizări evenimente, la casieria teatrului și online, prin platforma www.biletmaster.ro. Prețul unui bilet este de 15 lei în sală și 25 de lei la masă (în decorul spectacolului).

Teatrul Andrei Mureşanu

– Biroul de presă

Publicitate
Publicitate
banner we radio