Ştiri locale

Drapelul naţional a fost înlăturat de pe turla Primăriei Sfântu Gheorghe

Tricolorul românesc arborat vineri pe turla Primăriei Sfântu Gheorghe, cu prilejul aniversării a 73 de ani de la eliberarea oraşului de sub ocupaţie fascist-hortystă, a fost înlăturat a doua zi după festivităţi.

Sfântu Gheorghe a fost primul oraş din Ardealul de Nord eliberat pe sub ocupaţie străină, pe 8 septembrie 1944, zi în care Armata Română a înălţat pentru prima data acest steag pe turla Primăriei, ca simbol al libertăţii.

Publicitate

În urmă cu doi ani, odată cu începerea lucrărilor de reabilitare a clădirii Primăriei, steagul a fost înlăturat şi nu a mai fost rearborat pe motiv că pe turlă există un ornament care împiedică acest lucru.

Totuşi, steagul a fost înălţat pe cupolă atât anul acesta, cât şi anul trecut, pe 8 septembrie, tot pentru o singură zi, “din respect pentru veteranii de război”, declara la acea dată primarul municipiului Antal Arpad.

Tot atunci primarul a mai amintit un motiv pentru care steagul nu va fi reaborborat definitiv, şi anume faptul că legea reglementează clar cum trebuie arborate steagurile pe instituţiile publice – la intrare şi nu în alt loc.

Atât conducerea Asociaţiei veteranilor de război, a Asociaţiei “Cultul Eroilor” şi a Asociaţiei cadrelor militare în rezervă şi retragere, cât şi alte organizaţii nonguvernamentale româneşti au cerut în repetate rânduri ca steagul să fie reaborborat definitiv în memoria eroilor căzuţi pentru eliberarea oraşului de sub ocipaţie străină.

Publicitate
banner we radio