Ştiri locale

„Dragonul de aur” deschide oficial ediția din acest an a Festivalului D-Butan-T. Programul complet

Mai sunt doar câteva zile până la cea de a patra ediţie a Festivalului D-Butan-T, care se va desfăşura în perioada 13-19 octombrie, la Sfântu Gheorghe, în organizarea Teatrului „Andrei Mureșanu”, iar organizatorii au făcut public programul complet. Timp de o săptămână, publicul va putea participa la spectacole de teatru, concerte, lansări de carte, proiecţii de filme, conferinţe şi ateliere susţinute atât de membrii juriului D-Butan-T, cât şi de invitaţii speciali Andreea Gavriliu, Dr. Danny Tan din Singapore şi Miruna Runcan.

Publicitate

Potrivit organizatorilor, programul este unul variat, „capabil să răspundă câtor mai multe așteptări”, iar spectacolele care vor intra în concurs sunt „Chorismos”, coregrafia Anastasia Grigore (14 octombrie), „Câte un om de iubit”, coregrafia Beatrice Maria Tudor (15 octombrie), „De fapt”, coregrafia Simona Dabija (16 octombrie), „Fragile, Handle with Care”, coregrafia Mariana Gavriciuc (17 octombrie), şi „Ultima picătură”, coregrafia Maria-Luiza Dimulescu (18 octombrie).

„În primul rând, la D-Butan-T 2019 vor putea fi urmărite cele cinci spectacole participante la competiție, care urmăresc să obțină premiul pentru cea mai bună coregrafie și care sunt, desigur, cele mai așteptate de public. Acestea, vor putea fi urmărite de luni până vineri, în Sala Arta, de la ora 18:00. Pe lângă acestea, programul festivalului cuprinde alte spectacole de teatru, ateliere, lansări de carte, proiecții de film, concerte și, în mod firesc, o festivitate de decernare a premiilor”, a transmis conducerea TAM.

Deschiderea oficială a Festivalului va avea loc duminică, 13 octombrie, de la ora 19:00, la Sala Arta a Teatrului „Andrei Mureșanu”, cu spectacolul „Dragonul de aur”, în regia Catincăi Drăgănescu, una dintre cele mai recente producții TAM, iar programul zilei de luni, 14 octombrie, va începe de la ora 10:00, la Hotel Arcuș, unde va avea loc atelierul susținut de Veres-Nagy Attila, unul dintre membrii juriului din acest an.

De la ora 12:00, în Studioul Háromszék, se va desfășura un alt atelier, susținut de Andrea Gavriliu, iar de la ora 21:00, publicul interesat va putea urmări spectacolul „Cataclisma”, în regia Andreei Gavriliu, un solo coregrafic ce prezintă un corp feminin bombardat cu informație.

Marți, 15 octombrie, de la ora 10:00, la Hotel Arcuș publicul va putea participa la atelierul susținut de un alt membru al juriului, Zeno Apostolache, iar de la ora 12:00, la Studioul Háromszék se va desfășura atelierul susținut de Dr. Danny Tan din Singapore. Invitatul asiatic va fi prezent în festival și cu spectacolul „Providence”, care va începe de la ora 21:00.

În cea de a patra zi de festival, miercuri, 16 octombrie, Magor Bocsárdi, de asemena membru al juriului, va susține de la ora 10:00 un atelier la Hotel Arcuș, iar de la ora 13:00, în Sala Chaplin doritorii vor putea participa la o conferință și un workshop de Scriere a Dansului, susținute de prof. Jánosi Jozsef. Seara de miercuri se va încheia cu un concert surpriză, susținut la cafeneaua Zamat, de la ora 21:00.

Ziua de joi, 17 octombrie, va începe de la ora 10:00 cu atelierul susținut de Vava Ștefănescu la Hotel Arcuș, iar Miruna Runcan, o a treia invitată specială a Festivalului D-Butan-T, își dă întâlnire cu publicul interesat la Sala Chaplin, unde va lansa „Fluctuantul dezgheț 1956-1964”, o carte care, potrivit organizatorilor, „trebuie citită de oricine din breaslă și nu numai”.

Ziua se va încheia cu un spectacolul „Sniffle&Giggle”, al artiștilor de la Studio M Sfântu Gheorghe.

Vineri, 18 octombrie, va fi prezentat ultimul spectacol participant la competiția artistică. Programul va începe la Hotel Arcuș, de la ora 10:00, cu atelierul susținut de Flavia Giurgiu, iar în Sala Chapin publicul va putea urmări imagini din edițiile anterioare ale festivalului într-un film realizat de fotograful Volker Vornehm.

De asemenea, de la ora 21:00, în Studioul Háromszék, va putea fi urmărit show-ul „LIFT – Boys Will Be Boys”, al trupei artiștilor de la Studio M.

Decernarea premiilor și un flashmob pentru toleranță în Piața Libertății

Potrivit organizatorilor, ultima zi a festivalului va fi cea mai plină de emoții. De la ora 11:00, în Sala Chapin va începe cu decernarea premiilor D-Butan-T 2019, iar de la ora 13:00, în Piața Libertății va fi organizat un flashmob pentru toleranță, realizat de prof. Enikő Márton de la Clubul de dans Blue Moon.

Festivalului se va încheia cu un concert de gală, oferit de Ateneul din Iași, care va putea fi urmărit în Sala Arta de la ora 21:00.

Proiecții de film gratuite pe durata festivalului

Pe durata festivalului, de luni până vineri, de la ora 16:00, în Sala Chaplin a Cinematografului Arta vor putea fi vizionate proiecții gratuite de film muzical, în program fiind incluse filme precum „Bohemian Rapsody ” sau ”Marry Poppins”.

„Important de menționat este faptul că, în ediția de anul acesta, echipa foto-video a festivalului se lărgește, prin prezența fotografului Simion Buia care va comunica totodată și informații noi despre festival pe site-ul www.romanianactors.com. Ca și în anii anteriori, publicul spectator va plăti cu zâmbete pentru cafea și cu un cântec pentru vin. Cafeneaua oficială a evenimentului va fi anul acesta Zamat, iar intrarea la toate atelierele, conferințele și spectacolele va fi liberă, în limita locurilor disponibile”, a mai transmis conducerea TAM.

Festivalul D-Butan-T este cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Primele trei ediţii au fost dedicate debutului în actorie, debutului în regie, respectiv debutului în scenografie, iar marele premiu a fost câștigat anul trecut de Gabriella Spiridon pentru spectacolul „Poveşti din bucătărie”, în regia lui Cristian Ban, jucat de actorii Teatrului municipal Baia Mare.

Publicitate