Ştiri locale

Dr. Roșu Matyas: „Vă rog din suflet, vaccinați-vă! Doar aşa se pot evita formele severe ale bolii!”

Controversele legate de vaccinul Astra Zeneca au scăzut încrederea populației în vaccinare, iar numărul persoanelor care doresc să se imunizeze cu acest ser este din ce în ce mai mic. În țară, sunt sute de centre de vaccinare cu locurile libere, după ce zeci de mii de oameni și-au anulat programarea sau nu s-au mai prezentat la vaccinare.

Într-o conferință de presă, conducerea Spitalului Județean din Sfântu Gheorghe a făcut un apel prin care roagă „din suflet” populația județului să se vaccineze, aceasta fiind singura soluție pentru a evita dezvoltarea unei forme grave a bolii.   

Publicitate

„Nu vrem să spunem că trebuie făcut vaccinul, vrem doar să le transmitem locuitorilor rugămintea să se gândească și să cântărească dacă este oportună sau nu vaccinarea. Credem că prin vaccinare se pot evita formele severe, vedem acest lucru în majoritatea cazurilor. Se pot evita formele severe ale bolii! Le transmitem rugămintea de a se informa din surse credibile în ceea ce privește vaccinarea (…) Totodată, ca locuitori ai acestui județ, este cazul să ne gândim că ar trebui să avem o responsabilitate mai mare, (…) vedem din ce în ce mai mult nerespectarea de către populație a măsurilor de protecție. Știm că este un lucru deja mult prea mult mediatizat, dar face parte din acele posibile soluții de a minimiza evoluția acestei crize sanitare și în județul nostru. Până la urmă este interesul comun al spitalului și al locuitorilor să ne întoarcem cât mai repede la o situație cât de cât normală, și să renunțăm la aceste măsuri de reorganizare pe care a trebuit să le luăm în vederea asigurării tratamentului corespunzător pacienților Covid-19, care nu sunt puțini”, a transmis managerul spitalului, András-Nagy Róbert.

„Nu există vaccin prost, credeți-mă! Numai vaccinarea ne poate scăpa de o formă gravă a bolii, care să ne aducă pe secția ATI”

Directorul medical al Spitalului, dr. Roșu Matyas, subliniază că șansele ca un pacient să dezvolte tromboză după vaccinarea cu serul produs de Astra Zeneca sunt de 4 la un milion, adică de doar 0,0004%, în timp ce în cazul pacienților bolnavi de Covid-19 șansele sunt de 162.000 la un milion, adică de 16,2%.

„Vă rog din suflet, vaccinați-vă! Nu există vaccin prost, credeți-mă, doar vaccin bun! Numai vaccinarea ne poate scăpa de o formă gravă a bolii, care să ne aducă pe secția ATI (…) Vaccinul Astra Zeneca nu este periculos, și soția și fiica mea au fost vaccinate cu acest ser, în Covasna respectiv Baraolt. În spitalul nostru încă nu am văzut nicio tromboză, și după cunoștințele mele nici în țară nu există post-vaccin, indiferent că este Astra Zeneca sau altceva. În schimb, am văzut nenumărate tromboze la bolnavii infectați: tromboze pe creier, pulmonare, inclusiv în ficat”, a subliniat directorul medical.

Începând de vineri, oricine dorește să se vaccineze cu serul produs de Astra Zeneca o va putea face fără programare pe platforma dezvoltată de STS, decizia fiind luată de Comitetul Național de Vaccinare, la propunerea coordonatorilor centrelor de vaccinare care se plâng că nu există acestea sunt goale și că angajații de acolo stau degeaba.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio