Ştiri locale

Două sirene testate joi la Sfântu Gheorghe nu funcţionează. Concluziile ISU Covasna

Joi, 20 aprilie 2017, au fost testate sirenele de alarmare publică din 10 localităţi ale judeţului Covasna în cadrul exerciţiului PROCIV2017.

Conform informaţiilor primite de la purtătorul de cuvânt al ISU Covasna, cpt. Ionela Mazîlu, în Sfântu Gheorghe au fost testate 12 sirene dintr-un total de 21, aflate în administrarea şi proprietatea Primăriei.

Publicitate

Dintre acestea, două sirene au fost neoperative, anume la sediul unor firme aflate în lichidare – Mopaco (lipsă alimentare) şi la sediul Casalco (lipsă acces), ambele la ieşirea din Sfântu Gheorghe spre Ilieni. De asemenea, aceste sirene au echipamente învechite, piese de schimb care nu se mai fabrică, plus costul foarte ridicat al unei sirene noi.

În Sfântu Gheorghe există 4 sirene electronice, care pot transmite şi mesaje tip text, fiind acţionate de la Primărie.

Lipsa unei centrale de alarmare funcţională şi lipsa personalului pentru fiecare sirenă în parte a dus la acţionarea locală a sirenelor, consecutiv, nu toate deodată, fapt ce a dus la creşterea timpului de acţionare şi la lipsa unui impact auditiv mai mare în rândul populaţiei. Probleme au apărut şi din cauza fenomenelor meteo, atunci când presiunea atmosferică fiind foarte joasă, şi zona de audibilitate scade.

La nivelul oraşului Sfântu Gheorghe există un proiect al Primăriei prin care se doreşte ajungerea la un număr de 8 sirene electronice, însă costurile foarte ridicate ale acestora fac posibilă doar achiziţionarea unei singure sirene pe an.

Publicitate
Publicitate
banner we radio