Ştiri locale

Două premiere în regia lui Radu Afrim, prezentate la Sfântu Gheorghe

Două spectacole în regia lui Radu Afrim, montate la Teatrele „Andrei Mureşanu” şi „Tamási Áron” din Sfântu Gheorghe, vor avea premierele luna aceasta.

Teatrul maghiar „Tamási Áron”, care anul acesta aniversează 70 de ani de la înfiinţare, îşi deschide stagiunea pe 9 septembrie cu spectacolul „Un copil din flori spune o poveste pe fond albastru”, regizat de Radu Afrim, după piesa „Pantoful de sticlă”, a scriitorului maghiar Molnár Ferenc.

Publicitate

„Radu Afrim a lucrat pentru prima dată cu trupa Tamási Áron în 2013, când a pus în scenă ‘Akárki / Oricine’ – o piesă suprarealistă de Kárpáti Péter, unul dintre cei mai valoroşi dramaturgi maghiari contemporani, cu care regizorul român s-a întâlnit pe terenul unei obsesii comune: să poarte spectatorii dincolo de teatru, mai precis, dincolo de canoanele lumii teatrale. Iar pentru Radu Afrim, dincolo de teatru şi dogmele lui se află o lume vie, plină de fantezie, poezie şi melancolie, aşa cum se întâmplă şi în spectacolul ‘Un copil spune o poveste pe fond albastru’. Radu Afrim ne cheamă să pătrundem într-o ciudată poveste pe fond albastru, spusă de un copil din flori. Râdem de noi înşine, de mediocritatea noastră, de secretele şi păcatele noastre, care inevitabil ies la lumină”, se arată într-un comunicat de presă al Teatrului „Tamási Áron”.

Premiera va avea loc duminică, 9 septembrie, de la ora 20:00, iar spectacolul este recomandat persoanelor peste 16 ani.

Cel de-al doilea spectacol semnat de Radu Afrim, de data asta montat la Teatrul „Andrei Mureşanu”, este intitulat „Despre oameni şi cartofi” şi este inspirat dintr-o poveste reală.

„Spectacolul a fost inspirat de o tragedie petrecută în judeţul Covasna şi se bazează pe testimonialele familiilor celor nouă victime care au decedat în urma unui accident de tren, când au fost surprinse pe calea ferată. Practic, nu se concentrează pe accidentul propriu-zis, ci pe urmările pe care le-a avut în familiile celor nouă persoane care şi-au pierdut vieţile în septembrie 2012, când se întorceau de la cules cartofi. Este un spectacol extraordinar de emoţionant, un spectacol poetic, cu o atmosferă, o candoare, o tristeţe şi o poezie aparte”, a declarat directoarea teatrului, Anna Maria Popa.

Spectacolul va fi prezentat pe 11 şi 12 septembrie de la ora 19:00, la sediul Teatrului „Andrei Mureşanu” din Sfântu Gheorghe.

(Agerpres)

 

Publicitate
banner we radio