Ştiri locale

Două fetițe ucrainene refugiate merg la grădiniță în Târgu Secuiesc

Părinții refugiați din Ucraina își pot înscrie copiii în unitățile de învățământ din România, până la finalul săptămânii trecute fiind depuse cereri de înscriere pentru 1.900 de elevi şi preșcolari în școlile și grădinițele din țară, iar aproape 1.600 dintre aceștia au fost deja repartizați, potrivit Ministerului Educației.

În județul Covasna, de la sfârșitul lunii martie, două fetițe ucrainene au fost înscrise la secția română a Grădiniței cu Program Prelungit „Manócska” din Târgu Secuiesc, iar conducerea Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Covasna spune că micuțele, care beneficiază, la nevoie, și de un traducător, s-au integrat bine.

Publicitate

„Sunt două fetițe înscrise la grădiniță, la Târgu Secuiesc, de aproape 3 săptămâni, în sistemul educațional din județ sunt doar ele două. Acolo există cineva care se ocupă de traducere, dar nu cred că stă acolo toată ziua cu fetițele, pentru că nici în celelalte județe nu poți să asiguri traducător pentru fiecare copil, dar fiind copii de grădiniță se descurcă (…) Nu am primit absolut niciun feedback negativ că ar fi probleme, s-au integrat și merg la grădiniță”, ne-a spus inspectorul școlar general Kiss Imre.

Pentru a-și înscrie copiii în unitățile școlare din România, părinții ucraineni trebuie să depună o cerere la Inspectoratul Școlar Județean. Elevii care au statut de audienți nu sunt înscriși în cataloagele școlare.

În prezent, 1.588 de copii au fost repartizați sau înscriși ca audienți în România, dintre care 566 sunt preșcolari, potrivit Ministerului Educației.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio