Ştiri locale

Două amenzi și zece avertismente după controalele DSVSA Covasna în bucătăriile unităților de învățământ din județ

În ultima lună, inspectorii DSVSA Covasna au derulat o amplă acțiune de control în unitățile de învățământ din județ în care funcționează cantine sau blocuri alimentare, pentru a verifica, printre altele, condițiile de igienă din spațiile utilizate pentru prelucrarea și servirea alimentelor, lista furnizorilor de produse alimentare, modul de depozitare a alimentelor și materiilor prime, echipamentele de lucru, respectiv sănătatea şi igiena personalului care manipulează alimentele.

În urma neregulilor constatate, au fost aplicate două amenzi contravenționale în valoare totală de 7.200 de lei și 10 avertismente, fiind retrasă o cantitate totală de 64,73 kg de carne și preparate din carne, majoritatea provenind din centre de tip familial din Sfântu Gheorghe.

Publicitate

În perioada 18-28 septembrie, au fost derulate 32 de controale în creșele, grădinițele și unitățile de învățământ cu program normal, sau care funcționează în regim de after-school, semi-internat sau internat, potrivit informațiilor furnizate de conducerea DSVSA Covasna.

În orașul Baraolt, spre exemplu, inspectorii au amendat cu 6.000 de lei o firmă distribuitoare din județul Brașov, pentru neglijență în urmărirea trasabilității și a modului de etichetare și ambalare a cărnii de porc congelate către o casă de tip familial din localitate.

Nereguli au fost descoperite și în privința nerespectării frecvenței privind atestarea stării de sănătate, la cantina unui complex de servicii comunitare din oraș, în acest caz fiind aplicat un avertisment.

De asemenea, în perioada 28 septembrie – 20 octombrie au fost derulate în total 36 de controale, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 9 avertismente și o sancțiune contravențională în valoare de 1.200 de lei. Aceasta din urmă a fost aplicată pentru igienă necorespunzătoare, în urma unui control făcut la o școală gimnazială din Târgu Secuiesc.

Avertismente pentru informații incomplete privind materiile prime pregătite sau diferite cantități de carne și preparate din carne necorespunzătoare, au fost aplicate în urma controalelor derulate în cantinele grădinițelor, școlilor și centrelor de tip familial din Ghelința, Baraolt, Sfântu Gheorghe și Ilieni.

De asemenea, în urma controlului derulat la o grădiniță cu program prelungit din Baraolt, inspectorii DSVSA Covasna au aplicat un avertisment după ce s-a constatat că desfășurarea activității de livrare la comandă a mâncărurilor servite copiilor cu nevoi speciale nu era menționată în documente și nu fusese anterior solicitată.

Controalele s-au derulat în perioada 18 septembrie – 20 octombrie, în toate creșele, grădinițele, unitățile de învățământ cu program normal sau cele care funcționează în regim after school, semi-internat și/sau internat.

La momentul demarării acțiunii de control, conducerea DSVSA Covasna a transmis, în cazul în care se va constata că blocurile alimentare sau cantinele amenajate în incinta unităților de învățământ verificate nu respectă condițiile de igienă sau nu au remediat deficienţele constatate cu ocazia controalelor anterioare, se va dispune suspendarea temporară sau interzicerea desfăşurării activităţii.

(Ioana Ardeleanu)

Foto arhivă

Publicitate
Publicitate
banner we radio