Ştiri locale

Două acțiuni de ecologizare în această săptămână în județul Covasna

Este săptămâna acțiunilor de ecologizare în județul Covasna, sute de voluntari fiind așteptați vineri și sâmbătă să igienizeze zonele verzi din apropierea Mestecănișului de la Reci dar și malurile Râului Olt de pe raza a 31 de localități din județele Covasna și Harghita prin care acesta trece.

Primăria comunei Reci marchează în acest an Ziua națională a muntelui (14 septembrie) printr-o acțiune de strângere a deșeurilor, organizată în parteneriat cu Agenția județeană pentru Ariile Naturale Protejate și Oficiile de Dezvoltare Montană Întorsura Buzăului și Bodoc, care va avea loc vineri, 10 septembrie, începând cu ora 09:00.

„Ca iubitori ai muntelui, vă invităm să vă alăturați acestei acțiuni rugându-vă ca, în măsura posibilităților, să veniți echipați corespunzător, într-o ținută potrivită acțiunii și prognozei meteo. În speranța că vremea va fi favorabilă, vă așteptăm cu drag să veniți alături de noi!”, au scris organizatorii într-o postare pe Facebook.

Oltul cu apele curate

De asemenea, în data de 11 septembrie, aproximativ 700 de voluntari din județele Covasna și Harghita vor participa la cea mai mare acțiune de ecologizare derulată pe malurile Râului Olt, în cadrul proiectului-pilot „Oltul cu apele curate”.

„În ultimii ani a crescut îngrijorător nivelul de contaminare a mediului. Prin această acțiune tragem un semnal de alarmă pentru a fi mai responsabili în ceea ce privește aruncarea deșeurilor”, a transmis directoarea Fundației Comunitare Covasna, Bereczki Kinga.

Acțiunea este programată să aibă loc începând cu ora 10:00, iar organizatorii îi invită pe participanți să aducă cu ei câte o farfurie și o lingură, deoarece începând cu ora 14:00 vor fi serviți cu o porție de gulaș.

La finalul lunii august, reprezentanții Fundaţiei Comunitare Covasna şi cei ai Asociaţiei Mai Mult Verde au amplasat la confluenţa râului Olt cu pârâul Debren, în Sfântu Gheorghe, o barieră plutitoare în lungime de 16 metri, pentru colectarea deșeurilor.

Rolul barierei este de a canaliza deșeurile spre mal, de unde vor fi colectate de către voluntari.

Tot în cadrul acestui proiect au fost identificate locurile din apropierea râului Olt unde se depozitează ilegal deşeuri şi vor fi amplasate camere de supraveghere pentru descurajarea acestui fenomen.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio