Ştiri locale

Doi covăsneni cu COVID-19 s-au externat din Spital la cerere. Alte două persoane infectate refuză internarea

Doi pacienţi diagnosticaţi cu noul coronavirus, şi care se aflau internaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe, au solicitat să fie externaţi pe propria răspundere, în baza deciziei CCR care a  stabilit ca neconstituționale internarea obligatorie şi carantina.

O altă persoană care a avut contact cu un caz pozitiv refuză autoizolarea invocând dreptul constituţional de a merge la muncă, a precizat miercuri conducerea unităţii medicale, într-o videoconferinţă de presă. 

„Între timp a apărut o altă categorie pe care trebuie să o raportăm, şi anume pacienţii pozitivi reinternaţi, care fie au plecat mai devreme din spital, fie au ieşit pe propria raspundere și sunt reinternaţi din diferite motive, li se accentuează simptomatologia acasă şi trebuie reinternaţi. Deocamdată nu avem cazuri în spital, în schimb au fost doi pacienți care au plecat pe proprie răspundere, pacienţi care au stat 4-5 zile internaţi şi care au plecat motivând că au posibilitatea să se izoleze la domiciliu. Eu întotdeauna am susţinut că spitalul este pentru pacienți bolanvi, iar cei asimptomatici şi cu simptomatologie uşoară nu ar trebui să fie internaţi în spital, am aceeași parere și o susțin, dar nu pot accepta că aceşti pacienţi nu stau în autoizolare la domiciliu sau carantină instituţionalizată. Este foarte grav şi pot răspândi în continuare acest coronavirus. Deci dacă pleacă din spital, sau dacă nici nu se internează, pot accepta acest lucru dar trebuie să stea în autoizolare. Avem cunoştinţă de un caz care era contact cu un pacient pozitiv şi nu vrea să stea nici măcar în autiozolare, spune că este dreptul său constituţional şi vrea să meargă la muncă. Sperăm că legea care este în dezbatere sau care trebuie să ajungă în faţa Parlamentului va putea rezolva aceste probleme”, a declarat directorul medical al spitalului, dr. Roşu Matyas.

Potrivit acestuia, alte 8 persoane diagnosticate cu noul coronavirus trebuiau să fie internate în cursul zilei de miercuri, dar cel puţin două au refuzat internarea.

„În cursul zilei de astăzi așteptam 8 pacienţi confirmați, doi dintre ei au ajuns la spital, restul de 6 nu știm dacă vor veni sau nu. Avem informații că cel puțin doi dintre ei vor refuza internarea, motivând hotărârea CCR”, a mai spus dr. Roşu Matyas.

Managerul spitalului, Andras-Nagy Robert, a precizat că cei doi pacienţi, care au fost internaţi în perioada 1-7 iulie, au semnat o declaraţie pe proprie răspundere prin care iau la cunoştinţă faptul că sunt contagioşi şi trebuie să stea în autoizolare 14 zile.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate