DIICOT
Ştiri locale

Doi covăsneni au fost arestați pentru trafic de persoane, lipsire de libertate şi sclavie

Doi covăsneni, bărbat și femeie, au fost arestați preventiv, fiind cercetați penal pentru trafic de persoane în formă continuată, după ce procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Covasna au stabilit că, în perioada 2020 – august 2023, aceștia ar fi primit şi adăpostit în locuinţa lor două persoane, pe care le-au exploatat prin muncă fizică, privându-le de libertate și ținându-le în stare de sclavie.

Potrivit anchetatorilor, în urma percheziției desfășurate la domiciliul inculpaților, într-o anexă a locuinţei au fost descoperite cele două victime, care erau adăpostite în condiţii precare de igienă, având probleme evidente de sănătate, de natură fizică şi psihică. Victimele au fost transportate la spital, iar vineri, judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Covasna a dispus arestarea preventivă a celor doi covăsneni pentru o perioadă de 30 de zile.

Publicitate

„În fapt, s-a reţinut că inculpaţii cel puţin din anul 2020 şi până la data de 24 august 2023, au primit şi adăpostit în locuinţa lor două persoane vătămate, în vederea exploatării prin supunerea la muncă  fizică, ţinerea în stare de sclavie sau alte procedee asemănătoare lipsirii de libertate ori de aservire, profitând de imposibilitatea acestora de a se apăra sau de a-şi exprima voinţa ori de starea de vădită vulnerabilitate determinată de nivelul scăzut de educaţie şi de sănătatea precară fizică şi psihică. Ca urmare a punerii în executare a mandatului de percheziţie domiciliară emis de Tribunalul Covasna, s-a constatat că într-o anexă a locuinţei inculpaţilor se aflau cele două persoane vătămate adăpostite în condiţii precare de igienă  şi având  probleme evidente de sănătate, de natură fizică şi psihică, ceea ce a impus spitalizarea lor în regim de urgenţă”, se arată într-un comunicat al IPJ Covasna.

Aceeași sursă precizează că în cursul percheziţiei au fost descoperite și ridicate actele de identitate ale victimelor, suma de 4.000 euro, un telefon mobil şi mai multe înscrisuri.

La activităţi au participat poliţiştii Serviciului Criminalistic şi cei ai posturilor de poliţie Ozun şi Chichiş, dar şi o echipă de luptători din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Covasna.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio