Ştiri

DOCUMENT. Relaxări anunțate de CNSU: Competiţii sportive şi spectacole cu public

Spectacolele, concertele și festivalurile vor putea fi organizate cu cel mult 1.000 de spectatori, iar competițiile sportive vor putea fi organizate cu public, la capacitate de cel mult 30%, potrivit unui document aprobat vineri de CNSU. Hotărârea aprobă și dispoziția anunțată de ministrul interimar al Educației privind desfășurarea cursurilor cu prezență fizică indiferent de rata de vaccinare, acolo unde incidența este sub 3 la mie. De asemenea, sunt stabilite condițiile în care pot fi organizate ceremoniile de Ziua Națională a României.

Măsurile sunt valabile doar pe baza certificatului verde, pentru persoanele vaccinate și cele care au avut COVID în ultimele 180 de zile. Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU) mai trebuie aprobată în ședința de guvern.

Publicitate

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a propus ca ceremoniile dedicate zilei de 1 decembrie – Ziua Națională – să se poată desfășura cu până la 400 de participanți în București și cu maximum 200 în municipii. Masca de protecție și menținerea unei distanțe de un metru între participanți vor fi obligatorii.

Ordinul CNSU reglementează desfășurarea ceremoniilor oficiale și la sediul instituțiilor centrale și locale, tot cu limitări de capacitate și măsuri pentru limitarea răspândirii coronavirusului. Vor putea lua parte la parade și celelalte evenimente numai persoanele vaccinate sau cele trecute prin boală.

De asemenea, CNSU propune prelungirea restricției de circulație pe timpul nopții pentru persoanele nevaccinate sau cele care nu au trecut prin boală, până la modificarea măsurii respective printr-o nouă hotărâre.

CNSU a mai stabilit și desfășurarea competițiilor sportive și a spectacolelor cu spectatori, în limita a 30% din capacitatea spațiilor și arenelor. Publicul va sta distanțat și va purta masca de protecție și trebuie să dețină certificatul verde.

CNSU a avizat și ordinul comun al Ministerelor Educației și Sănătății în baza căruia școlile își vor desfășura activitatea în format fizic în localitățile cu rata de incidență sub 3 cazuri la mia de locuitori, indiferent de rata de vaccinare a cadrelor didactice. Pentru urmărirea răspândirii coronavirusului, elevii vor fi testați de două ori pe săptămână, cu teste de salivă, care vor putea fi administrate fie la școală de către personalul medical sau cel special instruit, fie acasă, de către un părinții și tutorii legali.

Ce prevede Hotărârea CNSU:

  • Modificarea Ordinului comun nr. 5.338/2.015/01.11.2021 emis de Ministerul Educației și Ministerul Sănătății în sensul permiterii participării zilnice, cu prezență fizică la cursuri, a tuturor antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ din localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mică de 3/1.000 de locuitori, indiferent de rata de vaccinare a personalului, cu respectarea tuturor normelor de prevenire a răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2;
  • Permiterea organizării ceremoniilor oficiale dedicate Zilei Naționale a României în municipiul București, cu participarea a cel mult 400 de persoane, precum și în municipiile reședință de județ, cu participarea a cel mult 200 de persoane și respectarea măsurilor de protecție sanitară;
  • Permiterea desfășurării competițiilor sportive pe teritoriul României, în spații închise sau deschise, doar în intervalul orar 5,00-21,00, cu participarea spectatorilor până la 30% din capacitatea maximă a spațiului, asigurarea unei distanțe de minimum 1 metru între persoane și purtarea măștii de protecție;
  • Permiterea desfășurării în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale, doar în intervalul orar 5,00-21,00, cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spațiului, dar nu mai mult de 1.000 de persoane, purtarea măștii de protecție și asigurarea unei suprafețe de minimum 4 mp/persoană;
  • Permiterea desfășurării cursurilor, workshop-urilor și conferințelor doar în intervalul orar 5,00-21,00, cu participarea persoanelor până la 30% din capacitatea maximă a spațiului în interior sau în exterior, dar nu mai mult de 150 de persoane, asigurarea unei suprafețe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană, purtarea măștii de protecție și respectarea normelor de sănătate publică.

Descarcă AICI Hotărârea CNSU.

 

 

Publicitate
banner we radio