
Doar 80% dintre covăsneni sunt vaccinaţi obligatoriu împotriva ROR
Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca rata de vaccinare a populației împotriva rubeolei, rujeolei și oreionului să fie de 95%, sub 80% existând riscul de epidemie.
Direcția de Sănătate Publică (DPS) Covasna spune că județul nostru se încadrează în procentul de siguranță, iar date ale Ministerului Sănătății relevă că numărul cazurilor de îmbolnăviri în anul 2017 a fost unul destul de scăzut.
„La vaccinarea combinată ROR suntem cam la 80%. Este destul de bine și s-a văzut și în epidemie că nu am avut atât de multe cazuri în 2017. Au fost în jur de 60 de cazuri, ceea ce nu este mult la un eșantion de peste 20.000 copii. Se poate totuși și mai bine, cu toate astea nu putem spune că e o acoperire scăzută. Ideal ar fi să avem o acoperire de 95%, ceea ce este foarte greu și cred că doar în țările unde există o legislație adecvată se poate realiza, pentru că altfel copilul nu este primit în comunitate”, ne-a declarat reprezentanta DSP Covasna, Igyártó Gabriella.
Potrivit acesteia, stocurile de vaccinuri obligatorii cu care trebuie imunizați copiii sunt suficiente până la finalul acestui an, dintre acestea lipsind doar cel tetravalent, care se administrează copiilor de 6 ani.
„Județul nostru este acoperit pe tot anul cu vaccinurile pentru copiii de două, patru și unsprezece luni, cel hexavalent, pentru hepatita B, DiTePer acelular, Polio și Haemophilus influenzae – este un vaccin complex și îl avem, nu trebuie nimeni să se îngrijoreze, va fi de ajuns. Avem și din vaccinul rujeolic, rubeolic, oreion, combinat pentru cei de 9 luni, este o campanie suplimentară din cauza epidemiei de rujeolă. Ceea ce nu avem momentan, dar nu suntem descoperiți nici la grupa asta de vârstă, este vaccinul tetravalent, dar pentru că expira la sfârșitul lunii septembrie am făcut o campanie și am catagrafiat copiii născuți în lunile octombrie, noiembrie și decembrie, și i-am adus mai în față, astfel a fost acoperit tot anul”, a explicat Igyarto Gabriella.
Campanii de imunizare și în zonele mărginașe
În comunităţile de romi rata vaccinării nu ajunge nici măcar la 10%. Mulți dintre ei nu au acte de identitate, ceea ce înseamnă că nu au nici istoric medical. Mai grav este, însă, că îi pot îmbolnăvi și pe ceilalți copii cu care interacționează, iar reprezentanții DSP Covasna spun că în perioada următoare vor fi derulate campanii de imunizare și în zonele mărginașe.
„Pentru cartierele mărginașe se vor face centre de vaccinare. Acestea vor fi organizate fie într-o clădire, iar cu ajutorul mediatorilor sanitari vom face mobilizare, fie vor fi centre de vaccinare mobile, cu ambulanță. Partea aceasta ar fi mult mai eficientă, dar conform legislației ar trebui să avem un frigider, un pat de consultații, trusă medicală de urgență pentru un eventual șoc anafilactic, deci partea mobilă e mai greu de rezolvat. Centre de vaccinare în comunități am mai făcut și în luna iulie a anului trecut. În cartierul Orko centrul pentru romi este foarte bine organizat, are și cabinet medical dotat, o sală de așteptare normală, au internet, deci în registrul electronic online pot verifica antecedentele vaccinale, și sper că acolo vom putea organiza iar o campanie”, a mai declarat Igyarto Gabriella.
Potrivit acesteia, cele mai multe probleme ar fi în satul Hetea, unde în campaniile precedente cadrele medicale s-au lovit de refuzul locuitorilor de a primi vaccin, unii dintre ei fugind chiar în pădure.
