Ştiri locale

Doar 37 de familii din judeţul Covasna afectate de inundaţii au primit ajutoare de urgenţă din partea statului

Un număr de 37 de familii din judeţul Covasna, afectate de inundaţiile din această vară, au primit ajutoare de urgenţă din partea statului, în urma anchetelor sociale realizate de angajaţii Agenţiei pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS), deşi numărul celor care au înregistrat pagube materiale a fost mult mai mare, a declarat vineri, prefectul judeţului, Sebastian Cucu.

Potrivit acestuia, criteriul avut în vedere de AJPIS în selectarea beneficiarilor ajutoarelor a fost „riscul de excluziune socială”, lucru care i-a nemulţumit pe cei care nu au primit bani din partea Guvernului.
Prefectul Sebastian Cucu a precizat, în cadrul unei conferinţe de presă, că la începutul lunii iulie, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a întocmit un bilanţ al pagubelor provocate de inundaţii în localităţile Lunca Mărcuşului, Chichiş, Băcel şi Catalina, din care a rezultat că aproape 120 din totalul celor peste 150 de gospodării afectate au fost avariate în proporţie de peste 50%.

Publicitate

Acesta a subliniat că AJPIS a cerut reevaluarea situaţiei de pe teren, iar ulterior a tergiversat foarte mult anchetele sociale, pentru ca în final să aprobe despăgubirea a doar 37 familii.

„Evident, întrebarea care se pune este de ce restul nu au beneficiat de aceste ajutoare? Am adresat şi noi această întrebare AJPIS, iar răspunsul a fost următorul: conform prevederilor legale în vigoare şi a procedurilor operaţionale proprii, propunerile de acordare a ajutoarelor de urgenţă sunt analizate la nivelul Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, iar în cazurile în care se constată că veniturile familiilor, persoanelor singure nu indică situaţii de necesitate, risc de excluziune socială, acestea sunt returnate în vederea efectuării unei reevaluări. Astfel, în urma reevaluării s-a constatat că se încadrează în prevederile articolul 28, alineatul 1 din Legea 416 privind venitul minim garantat, un număr de şapte persoane singure sau familii din satul Lunca Mărcuşului, 15 persoane singure sau familii din localitatea Băcel-Chichiş şi 15 persoane singure sau familii din localitatea Catalina. Alte plăţi nu se vor mai efectua”. Prin urmare, rezultă, ca urmare a reevaluării efectuate, că restul persoanelor nu se înscriu în situaţia de necesitate sau de risc de excluziune socială. Acesta este motivul pe care ni l-au transmis cei de la AJPIS Covasna”, a declarat prefectul Sebastian Cucu.

Acesta a ţinut să sublinieze că atât competenţa Prefecturii, cât şi a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă este limitată în acest caz, însă a solicitat conducerii naţionale a APIS să facă o anchetă internă pentru a verifica modul în care angajaţii din teritoriu au gestionat situaţia.

Sebastian Cucu a precizat că ajutoarele de urgenţă acordate persoanelor din judeţul Covasna afectate de inundaţii s-au cifrat în total la 335.000 de lei, dintre care 65.000 de lei au ajuns în satul Lunca Mărcuşului, 120.000 lei în comuna Catalina, 10.000 lei în comuna Chichiş şi 140.000 în satul Băcel.

Potrivit acestuia, una dintre persoanele care nu a beneficiat de ajutor din partea statului i-a dus la cunoştinţă, în cadrul unei audienţe, că intenţionează să acţioneze în judecată AJPIS.

(Agerpres)

 

Publicitate
Publicitate
banner we radio