Ştiri locale

Doar 31% din populația județului Covasna, vaccinată împotriva Covid-19

Puțin peste 31% din populația cu vârsta de peste 12 ani a județului Covasna este vaccinată împotriva Covid-19, procentul fiind insuficient pentru ca populaţia să fie protejată, afirmă prefectul județului Covasna, Ráduly István.

Acesta a subliniat, într-o conferință de presă, că pandemia nu s-a încheiat iar numărul infectărilor în cel de al cincilea val este încă în creștere în România, chiar dacă cel al deceselor a fost mai mic față de valurile anterioare, astfel că măsurile impuse de autorități trebuie respectate în continuare.

Publicitate

Prefectul a dat exemplul Australiei în cazul Novak Djokovic, arătând că în țările unde regulile sunt aplicate cu strictețe, rezultatele sunt vizibile.

„În Australia, o țară cu peste 25 de milioane de locuitori, s-au înregistrat mai puțin de 2.900 de decese de la începutul pandemiei. Asta înseamnă că pentru o provincie cu aceeași populație ca județul Covasna, folosind cifre rotunjite, ar corespunde 30 de decese, iar noi avem aproape 600, adică de 20 de ori mai multe, a explicat prefectul. Desigur, se poate argumenta că circumstanțele sunt foarte diferite, dar nu cred că sunt chiar atât de diferite. Ceea ce a contribuit în mare măsură la gestionarea cu succes a epidemiei din Australia este faptul că oamenii sunt disciplinați, dau dovadă de solidaritate și respectă regulile impuse de autorități. Să avem grijă și noi unii de alții pentru a opri răspândirea virusului în comunitățile noastre, și pentru a menține numărul de decese sub 600”, a declarat prefectul Ráduly István.

Acesta și-a exprimat speranța că odată cu operaționalizarea centrelor de evaluare a pacienților Covid-19 în această săptămână, presiunea de pe spitalele din țară va scădea semnificativ, având în vedere că pacienții cu un rezultat pozitiv la testul Covid-19 și forme ușoare ale bolii vor putea fi tratați la domiciliu, sub supravegherea medicului de familie și în urma unui control de specialitate gratuit.

Potrivit datelor Prefecturii Covasna, până la finalul anului trecut au fost administrate 114.915 doze de vaccin anti-Covid în centrele din județul Covasna, în total fiind vaccinate cu cel puțin două doze un număr de 40.815 de persoane.

Alte 14.854 de persoane au primit vaccinul în monodoză produs de Johnson & Johnson, iar numărul persoanelor care au dobândit imunitate naturală prin infectare în ultimele 180 de zile ale anului a fost de 5.301, ducând totalul persoanelor care pot fi considerate protejate în vața virusului la 60.970.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio