Ştiri locale

Doar 0,5% din populaţia judeţului Covasna nu a fost recenzată. Urmează o etapă de recensământ de control în 3 localităţi

Populaţia judeţului Covasna a fost recenzată în proporţie de 99,5%, chestionarele de recensământ fiind completate de 196.824 de persoane până în data de 31 iulie, potrivit datelor Direcţiei Judeţene de Statistică (DJS) Coavsna.

Datele obţinute vor fi prelucrate în perioada următoare, iar rezultatele parţiale vor fi făcute publice în luna decembrie a acestui an. Până atunci, însă, în perioada 8-19 august va avea loc o etapă de recensământ de control, urmând ca locuitorii din Chilieni, Coşeni şi Mereni să primească vizita recenzorilor la domiciliu, pentru completarea unor chestionare simplificate.

Publicitate

Şefa DJS Covasna, Andrea Illés, ne-a explicat că etapa este una pur statistică, şi are scopul de a verifica în mod aleatoriu datele culese din teren.

„În prezent ştim doar la nivel de judeţ cum stăm – 99,5% din populația țintă estimată a fost recenzată, adică 196.824 de persoane. Deocamdată nu ştim cum s-a finalizat recensământul la nivelul municipiului Sfântu Gheorghe, iar datele le vom primi în luna decembrie. În perioada 8-19 august vom face un recensământ de control, este o etapă pur statistică şi are ca scop verificarea datelor din teren, aleatoriu, aşa s-a procedat şi în 2011. Din mediul rural a fost aleasă localitatea Mereni, şi obligatoriu se face şi într-un sector din municipiul-reşedinţă de judeţ, în cazul nostru vorbim despre Sfântu Gheorghe, şi aşa au fost alese localităţile aparţinătoare Chilieni şi Coșeni să intre în recensământul de control. Vor fi colectate datele de pe teren, prin metoda faţă în faţă, va fi utilizat un chestionar simplificat, iar recenzorii vor ajunge din casă în casă la fiecare adresă. Ultimele date pe care le avem sunt din 25 iulie, Sfântu Gheorghe era atunci cu foarte puţin sub 90%, presupun că între timp s-a ajuns peste 90%, dar nu am avut nicio localitate sub acest procent”, ne-a spus direcotarea DJS Covasna.

Aceasta a mai explicat că datele lipsă, în cazul persoanelor care nu au putut fi recenzate dintr-un motiv sau altul, vor fi completate cu ajutorul bazelor de date administrative.

„Institutul Naţional de Statistică a dat o populaţie-ţintă, o estimare a numărului de persoane rezidente la nivel de ţară, judeţ şi UAT. Puteau să fie mai puţine sau mai multe persoane. Aceste date se vor completa cu persoanele care dintr-un motiv sau altul nu au fost recenzate, pentru că e imposibil să găseşti pe toată lumea şi să recenzezi. Datele vor fi completate cu cele existente în bazele de date administrative: primării, ANAF, Casa Naţională de Sănătate, Casa de Pensii., etc”, a mai spus Andrea Illés.

La nivel naţional, 18,15 milioane de persoane s-au înregistrat până la finalul zilei de 31 iulie, ultima zi de recenzare, reprezentând 95,4% din populaţia rezidentă ţintă estimată a României la 1 decembrie 2021, conform INS.

Primele rezultate ale Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor runda 2021 vor fi diseminate în cursul lunii decembrie 2022, urmând ca datele complete şi finale să fie făcute publice la finalul anului 2023.

INS precizează că acesta este primul recensământ din România organizat integral în format digital, este al 13-lea recensământ din istorie şi al patrulea după Revoluţia din 1989.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio