Ştiri locale

„Dispariții”, premiera cu care TAM Sfântu Gheorghe începe anul 2022

Teatrul „Andrei Mureșanu” (TAM) din Sfântu Gheorghe începe anul lansând o nouă premieră. Spectacolul „Dispariții” în regia lui Cristian Ban și realizat după un text scris de Elise Wilk, va putea fi urmărit începând de săptămâna viitoare, biletele fiind deja puse în vânzare pe platforma Eventim.

Reprezentanții teatrului au transmis, într-un comunicat de presă, că spectacolul, care îmbină armonios umorul cu notele serioase, va fi o întâlnire intimă între public și povestea unei familii de sași din România.

Publicitate

Personajele vor fi interpretate de o parte dintre actorii TAM, respectiv: Elena Popa, Anca Pitaru, Mădălina Mușat, Sebastian Marina, Costi Apostol și Iulian Trăistaru. Scenografia este semnată de Irina Chirilă, iar animațiile din spectacol au fost realizate de Ordog Gyarfas Agota.

„Spectacolul va fi o întâlnire foarte intimă între public și povestea unei familii de sași din România, începând cu 1944 până în prezent. E un text foarte special și mă bucură că, după mulți ani în care am căutat să lucrăm împreună, colaborarea cu Elise se întâmplă tocmai la Sfântu Gheorghe, cu trupa cu care aș avea curaj să fac orice spectacol”, a transmis regizorul Cristian Ban.

Premiera spectacolului „Dispariții” va avea loc vineri, 14 ianuarie, de la ora 19:00, în Sala Arta a Teatrului „Andrei Mureșanu”, iar accesul se va face în conformitate cu restricțiile impuse la nivel regional, se mai arată în comunicat.

Spectacolul este programat și în datele de 28 ianuarie și 9 februarie, tot de la orele 19:00, iar biletele pot fi cumpărate de pe platforma Eventim (AICI)

Tot în luna ianuarie la TAM…

Printre spectacolele care vor fi puse în scenă în această lună la Sfântu Gheorghe se mai numără „Richard al III-lea” de William Shakespeare, în regia Eugen Gyemant, care va fi jucat în data de 22 ianuarie, „#acedesiguranță” în regia Bobi Pricop, programat în data de 23 ianuarie, și „Doi morți vii” de Vasile Alecsandri, în regia Alexandru Dabija, toate putând fi urmărite de la ora 19:00.

Retrospectiva anului 2021

Teatrul „Andrei Mureșanu” a încheiat anul 2021 cu 82 de spectacole jucate atât în fața spectatorilor, cât și online, având un total de 14.000 de spectatori.

Printre realizările anului care tocmai s-a încheiat se numără sase premiere (cu două mai multe față de anul 2020), șapte reluări, două coproducții, un mini turneu național și un turneu internațional, dar și spectacole VR360 pe platforma www.teatruVR.ro lansată anul trecut, și prin intermediul căreia TAM a devenit printre primele teatre românești care au îmbinat spectacolele cu realitatea virtuală.

Unul dintre spectacolele pe care publicul le-a putut urmări în format VR360 este „Richard al III-lea”, regizat de Eugen Gyemant, filmarea fiind parte dintr-un proiect care a câștigat finanțare din partea AFCN.

Alte două proiecte importante ale anului 2021 au fost „EVA FilmMakers Fest”, primul festival de film dedicat în exclusivitate femeilor regizor din țară și din străinătate, desfășurat în luna septembrie, și cea de a VI-a ediție a Festivalului-concurs DbutanT, care a fost dedicat debutului în regie și debutului în dramaturgie.  

Ambele proiecte, atât DbutanT2021 cât și „EVA FilmMakers Fest”, au fost cofinanțate de AFCN.

Acesta din urmă este un proiect realizat de Casa de Cultură „Kónya Ádám” și Cinematograful Arta, în colaborare cu Teatrul „Andrei Mureșanu”, născut din dorința de a restabili echilibrul între talentul masculin și cel feminin în arta cinematografică, unde există o tendință generală de a asocia femeile mai degrabă cu actoria decât cu regia.

Toate peliculele incluse în program au fost semnate numai de femei, între care trei din România și patru din Ungaria.

În 2021, 3 dintre proiectele TAM au primit finanțare din partea AFCN, iar un al patrulea a beneficiat de sprijin financiar din partea Consiliului Județean Covasna.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio