Ştiri locale

Directorul SGA Covasna: „Ne aşteptăm la o undă de viitură pe râul Olt în zona Baraolt”

Autorităţile se aşteaptă ca în următoarele ore să se producă o undă de viitură pe râul Olt.

Directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Covasna, ing. Ioan Ilaş, a declarat că unda de viitură, care a venit de pe râul Negru, a ajuns în dreptul localităţii Chichiş şi se deplasează către râul Olt.

Publicitate

„Deja, în zona Podu Oltului cotele au început să crească. Se vor deplasa încet, încet spre Baraolt, unde aşteptăm ca în această seară sau mâine dimineaţă să ajungă unda de viitură şi în această zonă. Noi intervenim în zona Tărlung, aici unde s-au creat breşe în diguri, de pe râul Tărlung şi în digul de pe Lunca Mărcuşului. Am adus utilaje grele în zona pârâului Tărlung pentru a încerca să stopăm breşa într-o zonă cu risc foarte mare. Se lucrează cu formaţiile de intervenţie rapidă de la Târgu Mureş, cu cele de la Râmnicu Vâlcea, cu cele de la Harghita şi cu oamenii noştri, plus jandarmii, cei de la ISU şi comitetele locale şi localnici”, a precizat Ioan Ilaş.

Acesta a mai spus că debitele care s-au înregistrat în această perioadă „au depăşit cu mult” debitele pentru care au fost proiectate lucrările de apărare din zona Băcel – Lunca Mărcuşului, unde s-au înregistrat cele mai mari probleme din cauza fenomenelor hidro-meteorologice din ultimele zile.

„Noi suntem de joi după-amiază pe teren, am dormit numai câteva ore în această perioadă, şi noi şi oamenii. Acţionăm continuu. Spun că este un risc major pentru că acolo, în zonă, unde ar trebui astupată această breşă, apa încă are o adâncime foarte mare, iar viteza cu care se scurge prin această breşă este mare. Deci, în sensul acesta, riscul este major, plus că în acest loc este foarte dificil de acţionat”, a mai spus Ioan Ilaş.

Potrivit acestuia, breşa din digul de protecţie de pe malul drept al râului Tărlung a avut iniţial patru metri, iar ulterior s-a mărit la circa 30 de metri.

„Nu am mai întâlnit situaţii asemănătoare şi sper să nu mai întâlnesc, pentru că e foarte grav ce s-a întâmplat”, a conchis directorul SGA Covasna.

24 de localităţi din judeţul Covasna au fost afectate de ploile abundente din ultimele zile, cele mai grave probleme fiind înregistrate în satele Băcel, din comuna Chichiş şi Lunca Mărcuşului, din comuna Dobârlău, care au fost inundate după ce digul de protecţie de pe malul drept al râului Târlung a cedat sub presiunea apelor.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Covasna, peste 300 de pompieri, jandarmi, poliţişti şi militari ai intervenit în ultimele zile în sprijinul persoanelor afectate de inundaţii.

Luni, zona Băcel – Lunca Mărcuşului a fost inspectată de premierul Viorica Dăncilă, care a fost însoţită de miniştrii Carmen Dan (MAI), Petre Daea (Agricultură) şi Lucian Şova (Transporturi), iar sâmbătă şi duminică au fost în zonă ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, dr. Raed Arafat.

(Agerpres)

 

Publicitate
banner we radio