Ştiri locale

Direcția Silvică Covasna va planta în acest an peste 800.000 de puieți

Direcția Silvică Covasna are în plan, în acest an, regenerarea a 298 ha din fondul forestier proprietate publică a statului, din care 101 ha prin împăduriri (regenerări artificiale), respectiv 197 ha prin regenerări naturale.

Totodată, în fondul forestier proprietate privată, pentru care instituția are încheiate contracte de servicii silvice, în acest an sunt programate regenerări pe o suprafață totală de 86,31 ha, din care 48,37 ha artificiale și 37,94 ha naturale.

Publicitate

Potrivit conducerii instituției, suprafața prinsă în programul de regenerare a pădurilor pentru primăvara acestui an reprezintă 1% din totalul celor 28.320 ha fond forestier proprietate publică a statului, și 0.23% din totalul celor 38.191 ha fond forestier proprietate privată, administrate de Direcția Silvică Covasna.

Directorul instituției, ing. Gheorghe-Alexe Muntean, ne-a transmis că acțiunile de plantare programate în acest an vor avea loc pe raza localităților Ojdula, Lemnia, Turia și Oituz (la Ocolul Silvic Brețcu); în localitățile Covasna și Comandău (la Ocoalele Silvice Comandău și Covasna); respectiv în localitățile Baraolt, Belin, Sântimbru Ciuc, Aita Mare, Vârghiș, Bățani, Hăghig, Bodoc, Brăduț și Merești (la Ocolul Silvic Tălișoara).

În fondul forestier aflat în proprietatea publică a statului vor fi plantați 576.750 puieți de molid, brad, larice, fag, paltin de munte, gorun și cireș, în vreme ce în fondul forestier proprietate privată, administrat de Direcția Silvică Covasna, vor fi plantați 230.804 puieți de molid, brad, larice, fag, gorun, frasin, anin, și paltin de munte.

Aproape 5 milioane de lei investiți în ultimii 5 ani în regenerări

Potrivit conducerii instituției, suprafața totală regenerată în ultimii 5 ani în județul Covasna este de 1.566 ha (868 natural, 698 ha artificial), atât în fondul forestier proprietate publică a statului, cât și în cel privat administrat de Direcția Silvică, iar investiția totală s-a cifrat la 4.892.805 lei.

Suprafața totală regenerată în cursul anului trecut a fost de 324 ha, din care 206 ha natural și 118 ha artificial.

Luna Plantării Arborilor

În perioada 15 martie – 15 aprilie, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva marchează Luna Plantării Arborilor, prin acțiuni de împăduriri derulate la nivelul mai multor direcții silvice din țară.

Restricțiile impuse pentru prevenirea răspândirii infecțiilor cu virusul SARS-CoV-2 au redus semnificativ acțiunile desfășurate împreună cu voluntarii, dar și pe cele de educație forestieră care se desfășurau în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean.

Șeful Direcției Silvice Covasna a precizat că pentru acțiunile de împădurire organizate de voluntari, persoanele fizice și juridice pot solicita puieți forestieri din specia molid, în prezent existând un excedent de 531.000 de bucăți.

„Având în vedere situația de carantină impusă de pandemia Covid-19, în acest an nu vom derula acțiuni de popularizare și educare în județul Covasna. Din anul 2020 avem încheiat un parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean, Direcția Județeana pentru Tineret și Sport și Fundația Pădurea de Mâine, având ca principal obiectiv dezvoltarea în rândul elevilor a unei atitudini conștiente față de spațiile verzi, pădure și, implicit, față de arbori, prin plantarea de către fiecare elev din județ a unui brăduț. Din cauza condițiilor impuse de pandemie, parteneriatul se va derula la reluarea activității școlare în condiții de normalitate. Pentru acțiunile voluntarilor, la solicitare, putem acorda sponsorizări din excedentul de puieți forestieri specia molid tuturor persoanelor fizice sau juridice eligibile conform prevederilor legale. În momentul de față deținem un excedent de 531 mii bucăți”, ne-a transmis directorul instituției, ing. Gheorghe-Alexe Muntean.

Acesta a mai adăugat că acțiunile de plantare în suprafețele administrate de Direcția Silvică Covasna se vor derula cu sprijinul unor firme specializate, în baza contractelor de servicii încheiate cu acestea, dar și cu sprijinul zilierilor, în regie proprie.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio