Ştiri locale

Direcția Silvică Covasna: aproape de două ori mai multe infracțiuni silvice față de anul trecut

Numărul contravențiilor în domeniul silvic a scăzut considerabil în județul Covasna față de anul trecut, de la 136 de fapte constatate, la doar 15. Cu toate acestea, numărul infracțiunilor silvice este aproape dublu față de 2020, ajungând în acest an la 151 de fapte (față de 80 anul trecut), conform datelor Direcției Silvice județene,

Potrivit unui bilanț al instituției, în perioada ianuarie-octombrie au fost derulate 838 de acțiuni pe raza județului Covasna, pentru controlul tăierilor de arbori și circulației materialelor lemnoase. În urma verificărilor, au fost aplicate amenzi totale în valoare de 27.000 lei (față de 241.000 lei în 2020), cea mai mare amendă, în valoare de 4.000 de lei, fiind aplicată pentru transport de material lemnos fără acte de proveniență.

Publicitate

Tot în urma acțiunilor din acest an, Direcția Silvică Covasna a dispus confiscarea a 152 mc de material lemnos (față de 249 mc în perioada similară a anului trecut).

În ceea ce privește tăierile ilegale de arbori, dacă în 2020 volumul se ridica la 66 mc din fondul forestier proprietate publică a statului, și la 486 mc din fondul forestier proprietate privată, în acest an volumul tăiat din proprietatea publică a fost de 97 mc, respectiv de 477 mc din proprietatea privată a statului.

„În privința cazurilor de infracțiune silvică procedura este cea prevăzută de Codul Silvic, respectiv sesizarea unităților de poliție și a parchetului teritorial în vederea efectuării cercetărilor și pentru tragerea la răspundere a persoanelor care au comis fapte de natură penală. Menționăm faptul că legislația a fost actualizată cu Legea nr.197/2020, în vigoare din 11 septembrie 2020. Faptele de tăiere ilegală de arbori comise după aceea dată, indiferent de valoarea prejudiciului produs, sunt încadrate ca fapte de infracțiune silvică. În ceea ce privește contravențiile silvice, majoritatea sunt pentru faptele de transport de material lemnos fără proveniență legală”, au transmis reprezentanții Direcției Silvice Covasna.

Potrivit acestora, cele mai multe tăieri ilegale se înregistrează pe suprafețele de fond forestier aflate în proprietatea Primăriei Vâlcele, de a căror pază se asigură Ocolul Silvic Tălișoara.

În prezent, dintr-un total de 66.646 de hectare de fond forestier aflat pe teritoriul județului Covasna, Direcția Silvică administrează 28.244 de hectare proprietate publică a statului, restul de 38.402 hectare aflate în proprietatea privată fiind administrate cu contract de servicii silvice prin intermediul instituției.

Suprafața regenerată în fondul forestier proprietate publică a statului a fost de 307 hectare în acest an, iar cea aflată în proprietate privată a fost regenerată pe 91 de hectare, suma totală investită în acest sens ridicându-se la 1.559.597 lei.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio