Ştiri locale

Direcția Agricolă Covasna: „Avem stocuri suficiente de cereale. Suntem în grafic”

Stocurile de cereale din județul Covasna sunt suficiente şi, cel puțin deocamdată, industria de morărit şi panificaţie nu va avea de suferit, afirmă șeful Direcției Agricole Județene, ing. Kozma Béla.

Potrivit acestuia, nici seceta nu le-a făcut probleme agricultorilor, astfel că județul Covasna este „în grafic” în ceea ce privește producția.

Publicitate

Aceleași asigurări le dau și autoritățile centrale care spun că la nivel național zilnic sunt întocmite rapoarte, iar datele arată că sunt suficiente stocuri de materie primă, astfel că românii nu trebuie să îşi facă griji din acest punct de vedere.

„Este război, într-adevăr, asta e situația, dar avem stocuri suficiente, raportăm stocuri de la depozitele oficiale. Nu este o cantitate mare, dar este suficientă. Nu avem, deocamdată, probleme în județ nici cu seceta, deci, cum s-ar zice, suntem în grafic”, ne-a spus șeful Direcției Agricole Județene, ing. Kozma Béla.

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, spune că România produce suficient pentru acoperirea consumului intern şi are capacitatea de a se susţine singură din punct de vedere alimentar. În plus, producția record de anul trecut, de peste 30 de milioane de tone de cereale, ne ține la adăpost, insistă ministrul, care dă asigurări că nu vom rămâne descoperiți.

„Nu trebuie să ne facem griji, avem posibilitatea, prin producția internă foarte bună pe care o obținem, să asigurăm o perioadă mai lungă de timp rezervele necesare, astfel încât, în situații de criză, și iată că a apărut o situație de criză, fie să utilizăm aceste rezerve pentru consumul propriu, al populației noastre. E o oportunitate pentru România, care produce mult și poate da la export, va deveni un jucător important”, a declarat Adrian Chesnoiu, citat de știrileprotv.ro.

La începutul acestei săptămâni,  ministrul a avut o întâlnire de lucru cu reprezentanţii Asociaţiei Române a Comercianţilor de Produse Agricole şi cu cei ai Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase – ROMPAN, în contextul schimbărilor survenite pe piaţa internaţională după declanşarea războiului din Ucraina.

Potrivit analizei realizate de MADR, în acest moment există pe piaţă o cantitate de grâu suficientă pentru a acoperi necesarul pentru industria de panificaţie, necesarul pentru furajare, precum şi pentru acoperirea cantităţilor contractate la export. Din totalul cerealelor pe care le producem, grâu folosim abia un sfert, iar porumb, jumătate.

Cu toate acestea, dacă războiul dintre Rusia și Ucraina se va prelungi, țările care se bazează pe cerealele din aceste două țări s-ar putea confrunta cu lipsuri începând cu luna iulie, iar în Europa creșterea costurilor pentru hrana animalelor s-ar putea traduce în carne și produse lactate mai scumpe.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio