Ştiri locale

Din cauza secetei, producţia de cartofi pentru chipsuri din judeţul Covasna va fi cu circa 30% mai mică

Culturile de cartofi pentru industrializare au fost afectate de canicula din acest an, iar fermierii care au contracte cu firmele producătoare de chipsuri vor suferi pierderi de până la 30%, şi riscă să nu îşi poată onora aşa cum ar trebui comenzile.

Şeful Direcţiei Agricole Covasna, ing. Kozma Béla, a explicat că din cauza secetei prelungite şi a arşiţei, cartofii au dimensiuni mai mici faţă de anii precedenţi, şi nu mai corespund din punct de vedere calitativ. Acum, fermierii şi procesatorii sunt nevoiţi să găsească soluţii, şi speră ca Ministerul de resort să le vină în sprijin.

Publicitate

„Fermierii ne-au trimis notificări privind seceta pedologică, iar echipele mixte constituite conform ordinului Prefecturii s-au deplasat la faţa locului, au întocmit procese-verbale de constatare. În general sunt probleme la cartoful pentru indistrializare unde sunt minusuri, poate, de până la 25-30%, mai ales din punct de vedere al calităţii. Din cauza secetei, aceşti cartofi nu corespund din punct de vedere calitativ, având dimensiuni mai mici faţă de anii precedenţi. Fermierii vor discuta cu procesatorii şi vor găsi o soluţie corespunzătoare pentru ambele părţi (…) Să sperăm că se va găsi o soluţie şi la nivel de Minister, ca să fie cumva sprijiniţi, pentru că sunt fenomene meteorologice, nu este din cauza fermierilor. A fost secetă aproape o lună şi jumătate, acum nu mai e, dar a afectat culturile timpurii de cartofi”, a explicat şeful Direcţiei Agricole, potrivit căruia, în ciuda acestei situaţii, producţia de cartofi la nivelul judeţului va fi suficientă.

În acest an, fermierii covăsneni au plantat 2.470 de hectare de cartofi pentru industrializare.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio