Ştiri

Diabetul riscă să se transforme într-o epidemie mondială

La nivel mondial, numărul adulţilor care suferă de diabet a crescut de la 180 de milioane la 422 de milioane între 1980 şi 2014. Cifrele apar în raportul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii dat publicităţii pe 5 aprilie. Conform calculelor Federaţiei Internaţionale a Diabetului, statele lumii cheltuie anual 827 de miliarde de dolari pentru tratamente.

Diabetul riscă să se tranforme într-o epidemie mondială. Ultimele statistici publicate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii arată că, în 34 de ani, numărul adulţilor diagnosticaţi cu această boală a crescut cu peste 200%. De la 180 de milioane de pacienţi în 1980 la 422 de milioane în 2014. Proporţia populaţiei lumii afectată de această maladie cronică aproape că s-a dublat în acelaşi interval: de la 4,7% la 8,5%.

Publicitate

„În cursul ultimilor 10 ani, prelevanţa diabetului a crescut cel mai repede în ţările cu nivel mediu de dezvoltare”, se arată în raportul OMS. Etienne Krug, director în cadrul organizaţiei mondiale, atrage atenţia că nu doar numărul bolnavilor de diabet a crescut spectaculos, ci şi cel al persoanelor supraponderale, al căror risc de îmbolnăvire este foarte mare. „Mai mult de un adult din trei este supraponderal şi unul din 10 este obez”, spune oficialul OMS.

Diabetul de tip 1 apare atunci când pancreasul nu produce suficientă insulină care să regleze nivelul glicemiei din sânge. În diabetul de tip 2, organismul nu foloseşte corect insulina pe care o produce. În ambele cazuri, boala poate provoca o serie de complicaţii, cum ar fi infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral, insuficienţa renală sau probleme vasculare.

În 2012, diabetul a fost considerat direct responsabil de 1,5 milioane de decese la nivel mondial. Maladiile cardiovasculare generate de diabet au provocat alte 2,2 milioane de decese.

Costurile directe pentru sistemele de sănătate şi economiile naţionale au explodat şi ele, ajungând la 827 de miliarde de dolari cheltuiţi pe tratamentele pentru prevenirea şi ţinerea sub control a bolii. Calculele au fost făcute de Federaţia Internaţională a Diabetului. La nivel mondial, costurile directe şi indirecte pentru perioada 2011 – 2030 sunt estimate la 1.700 de miliarde de dolari.

 

Publicitate
banner we radio