Ştiri locale

Dezastru la un supermarket din Sfântu Gheorghe. Produse confiscate, amendă de 30.000 lei

În perioada 1 decembrie 2015 – 10 ianuarie 2016, inspectorii DSVSA Covasna au efectuat un număr de 312 controale. Au fost verificate, în principal, aspecte privind siguranța alimentelor și de protecție a consumatorilor la zeci de unități de procesare și comercializare a alimentelor, supermarketuri, restaurante, pensiuni, depozite, magazine alimentare, unități de alimentație publică etc.

Principalele nereguli constatate au fost:

Publicitate

– Supraaglomerarea depozitelor de alimente și nerespectarea condițiilor de depozitare, în special întreruperea lanțului frigorific;

– Etichetarea necorespunzătoare sau lipsa completă a etichetării pe produsele expuse spre vânzare;

– Termen de valabilitate depășită, fără ca produsele să fie retrase de la vânzare.

– Depozitare necorespunzătoare, neigienică, pe paviment fără nici o protejare;

– Instalații de apă insalubre, calitatea apei potabile necorespunzătoare;

– Modificări organoleptice : carne alterată de culoare și miros neplăcut;

– Lipsa de termometre și lipsa monitorizării temperaturii de păstrare;

– Lipsa trasabilității produselor din actele puse la dispoziție. Unele firme nu puteau prezenta acte pentru produsele depozitate sau expuse spre vânzare;

– Igienă necorespunzătoare în spațiile de depozitare;

– Au fost identificateopt unități care funcționau neautorizat sau fără înregistrare sanitar-veterinară.

În urma controalelor au fost confiscate 682 kg produse alimentare (materii prime, carne și produse din carne, produse lactate, legume, fructe etc.), au fost aplicate un număr de 13 amenzi contravenționale în valoare totală de 44.800 lei. Totodată s-a suspendat activitatea unei unități și s-a anulat înregistrarea a patru unități interzicând astfel funcționarea acestora.

În perioada menționată au fost examinați 22.863 porci pentru trichineloză și au fost depistate două cazuri intens pozitive.

Tot în această perioadă au fost semnalate patru cazuri de alertă rapidă: 840 ouă consum alterate, 21 seturi de tarine franțuzești, 140 bucăți de pește merlucius cu infecție parazitară, 425 borcane de miere cu suspiciune de fraudare. Toate produsele au fost retrase de la comercializare,

Grave aspecte s-au constatat și la un supermarket din municipiul Sf.Gheorghe, unde, la sesizarea unui cumpărător, inspectorii s-au deplasat imediat la unitatea respectivă și au constatat faptul că într-una dintre vitrinele frigorifice de 3,5 m lungime și cu 5 nivele, în care erau expuse spre vânzare produse lactate nu funcționa sistemul de răcire, cel mai probabil de mai multă vreme. Astfel, produsele ca iaurt, kefir, unt, sana, cașcavaluri, smântână etc., deci produse ușor alterabile, au fost păstrate la temperaturi semnificativ mai mari decât temperatura indicată pe ambalaj pentru care producătorul și-a asumat termenul de valabilitate. Astfel de exemplu la o cutie de iaurt cu lapte de capră, al cărui temperatură de păstrare este de +2 până la  +6 C°, inspectorii au măsurat în interiorul cutiei  +17,5 C°! De asemenea, spațiul de depozitare a unității a fost supraaglomerat nerespectând condițiile de păstrare la o serie de produse alimentare.

Au fost confiscate toate produsele lactate păstrate în condiții necorespunzătoare, în valoare totală de 3.670 lei, iar unitatea a fost amendată contravențional cu suma de 30.000 lei.

Director executiv DSVSA Covasna,

Dr. Sikó Barabási Sándor

Publicitate
Publicitate
banner we radio