
Detectoare de fum gratuite pentru locuitorii comunei Ilieni
Locuitorii comunei Ilieni pot beneficia de detectoare de fum gratuite, oferite de Primărie în cadrul unui program derulat la nivel național. În total, 34 de astfel de dispozitive au fost oferite, recent, de Inspectoratul pentru Situații de Urgență, putând fi solicitate personal de la sediul Primăriei, în limita stocului disponibil.
La nivel național, în perioada următoare 10.000 de detectoare de fum și monoxid de carbon vor fi distribuite gratuit prin inspectoratele pentru situații de urgență, în cadrul campaniei „Detector pentru viață”.
Pentru a putea beneficia de aceste detectoare, solicitanții trebuie să îndeplinească mai multe criterii: locuința trebuie să fie amplasată în mediul rural și să fie de tip casă individuală (NU locuință colectivă, tip bloc); să fie locuită permanent; suprafața totală a imobilului trebuie să fie mai mică de 150 mp, iar locuința să fi fost construită înainte de anul 2000.
„Clădirile mai vechi pot avea un risc mai mare de incendiu din cauza infrastructurii învechite. Prin urmare, acordarea de echipamente de detecție poate fi mai pertinentă în aceste cazuri”, transmit reprezentanții Primăriei Ilieni.
Aceștia mai precizează că vor avea prioritate gospodăriile care folosesc combustibil solid pentru încălzire sau gătit (risc ridicat de incendii sau intoxicații), precum și familiile cu copii, persoanele vârstnice (inclusiv cele care locuiesc singure) și persoanele cu dizabilități.
De asemenea, se va ține cont de istoricul local de incendii sau intoxicații și de zonele greu accesibile, unde intervențiile în caz de incendiu sunt mai dificile, iar timpul de răspuns al echipajelor de salvare poate fi de durată.
„Deținerea unui detector asigură reacția imediată a deținătorilor și, implicit, evitarea situațiilor care le pot pune în pericol viața – detectarea pericolului în fază incipientă, evacuarea din locuință și anunțarea serviciilor de urgență”, mai transmit reprezentanții Primăriei Ilieni.
Pentru mai multe informații și pentru a verifica eligibilitatea, locuitorii comunei sunt invitați să se prezinte la sediul Primăriei.
La nivel național, acțiunea este derulată prin parteneriatul „Împreună pentru siguranță”, inițiat de Departamentul pentru Situații de Urgență și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, împreună cu E.ON România și Delgaz Grid.
Noile detectoare, donate de E.ON și Delgaz Grid, se adaugă celor peste 7.500 de detectoare de fum și 2.500 de detectoare de monoxid de carbon instalate în cursul anului trecut în 20 de județe ale țării (479 de localități).
În România se produc zilnic, în medie, 19 incendii soldate cu numeroase pagube materiale, victime și chiar pierderi de vieți, iar cauzele principale sunt: coșurile de fum defecte sau necurățate (33%), instalațiile electrice defecte (23%), mijloacele de încălzire (14%), focul deschis (8%) și alte împrejurări (22%).
(Ioana Ardeleanu)