Ştiri locale

Deşi sunt interzise de peste 8 ani, căruţele sunt încă prezente pe drumurile din Sfântu Gheorghe

Deşi sunt interzise de aproape un deceniu la Sfântu Gheorghe, căruţele sunt încă prezente pe drumurile publice din municipiu, iar unii locuitori se plâng de faptul că, de multe ori, caii lasă mizerie în urma lor, iar căruţaşii nu cunosc şi nu respectă regulile de circulaţie, astfel că pun în pericol sigruanţa celorlalţi participanţi la trafic.

O Hotărâre a Consiliului Local Sfântu Gheorghe, intrată în vigoare pe 1 aprilie 2014, interzice accesul vehiculelor cu tracţiune animală pe întreg teritoriul administrativ al oraşului, cu excepţia satelor Chilieni şi Coşeni. Dispoziţia nu se aplică în cazul celor care obţin o autorizaţie specială, emisă de Primărie, în baza căreia pot circula pe un traseu stabilit de autorităţile locale, în general pentru desfăşurarea muncilor agricole.

Publicitate

Pe lângă amenda primită pentru circulaţia fără autorizaţie, cei prinşi rămân şi fără căruţă, însă animalele rămân în posesia proprietarilor, astfel că, de multe ori, căruțele revin la scurt timp pe drumurile publice.

„Hotărârea este încă în vigoare şi se iau şi măsuri. Pare că sunt din ce în ce mai multe, pentru că toamna, de obicei, sunt mai prezente, dar facem acţiuni de identificare a lor, iar căruţele sunt ridicate şi transportate cu ajutorul celor de la Grădinăria oraşului. Calul rămâne, însă, în posesia proprietarilor. Amenda nu se plăteşte la noi, se plăteşte la Finanţele Municipale, şi s-ar putea să plătească şi să nu vină cu chitanţa la noi, dar alţii nu plătesc, deci nu avem date referitor la amenzile date de noi. Noi ştim dacă le-au plătit doar dacă vin cu chitanţa înapoi, lucru care nu prea se întâmplă”, ne-a explicat şeful Poliţiei Locale Sfântu Gheorghe, Hadnagy István.

Unii au trecut de la căruţă la… dubă

Acesta afirmă că în ultimii ani numărul căruţelor prezente pe raza municipiului a scăzut, dar pune acest lucru şi pe seama faptului că mulţi au schimbat vehiculele cu tracţiune animală, pe cele cu cai putere, înmatriculate în străinătate. În perioada pandemiei, când Poliţia Locală a trecut temporar în subordinea Poliţiei naţionale, acţiunile pentru depistarea celor care circulă fără autorizaţie au fost sistate, însă în anii anteriori, poliţiştii locali din Sfântu Gheorghe confiscau, în medie, în jur de 10 căruţe / an.

„Eu zic că numărul căruţelor a scăzut în ultimii ani, dar în perioada asta umblă mai mulţi, cu aceleaşi căruţe. În timpul pandemiei nu am desfăşurat această activitate, pentru că eram în subordinea Poliţiei naţionale, aveam cu totul alte atribuţii stabilite, dar înainte de această perioadă, într-un an ridicam, în medie, cam 10 căruţe. Foarte mulţi şi-au vândut căruţele, sunt şi care le-au înregistrat la Primărie şi au permis de trecere pe anumite rute, deci se poate ca cetăţenii să vadă pe drum o căruţă care este în ordine, în sensul că are stabilit un traseu pe care poate să meargă la câmp, la munci, şi aşa mai departe. Majoritatea cazurilor care nu sunt în regulă sunt din zona Őrkő. Şi acolo, mulţi au renunţat la căruţe, ştim că şi-au cumpărat dube, şi de obicei nici acelea nu prea sunt în ordine, din câte am văzut. Au numere de înmatriculare de Polonia, Bulgaria, şi cu permisele de conducere prezumţia de nevinovăţie este aplicabilă, dar practica ne arată altceva”, a mai spus şeful Poliţiei Locale.

Conform Hotărârii Consiliului Local, deținătorii de vehicule cu tracţiune animală, care desfășoară activități agricole, forestiere, sau participă la activități cu caracter sportiv sau turistic, pot obţine autorizaţia de la Direcţia Gospodărie Comunală din cadrul Primăriei Sfântu Gheorghe. Aceștia pot circula doar pe rutele şi traseele stabilite prin autorizație, și numai în intervalul orar 06:00-20:00.

În ceea ce privește mizeria lăsată de animale în urma lor, Hotărârea prevede că atelajele/căruțele cu tracţiune animală trebuie să fie, obligatoriu, echipate cu colectoare de fecale, coșuri pentru furaje, mătură şi lopată.

Amenzile, în cazul nerespectării dispoziției, sunt cuprinse între 100 și 300 lei în cazul persoanelor fizice, şi între 200 și 600 lei în cazul celor juridice, iar concomitent cu aplicarea sancţiunii, agentul constatator dispune şi măsura reţinerii vehiculului cu tracţiune animală până la achitarea amenzii.

Căruțele confiscate pot fi recuperate de către proprietari într-un termen de 15 zile calendaristice de la data ridicării acestora, numai după ce se face dovada achitării amenzii, precum şi a unei taxe de 200 lei/zi reprezentând cheltuieli de transport, depozitare şi pază.

Nu doar Poliția Locală poate confisca vehiculele cu tracțiune animală aflate pe drumurile publice. Periodic au loc acțiuni ale jandarmilor și polițiștilor covăsneni, atât pe linie de circulație rutieră, cât și pentru prevenirea și combaterea activităților ilicite în domeniul silvic.

„În acest an, în luna iulie am avut o situație de ridicare în vederea confiscării unei căruțe. Acțiunile de genul acesta sunt în general la regimul circulației, iar Jandarmeria vine doar în sprijinul IPJ Covasna”, ne-a explicat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Covasna, Ionel Mănăilescu.

Și Garda de Mediu Covasna a început să confiște vehiculele cu care sunt transportate ilegal deșeuri pe raza județului, anul trecut fiind reținute 3 căruţe şi 3 autoutilitare, iar amenzile, comparativ cu cele aplicate de autoritățile locale, sunt de ordinul zecilor, sau chiar sutelor de mii de lei, în funcție de gravitate.

(Ioana Ardeleanu)

Foto arhiva

Publicitate
banner we radio