Ştiri locale

Deputatul Miklós Zoltán, apel către firme să sponsorizeze ONG-urile: „Anual se pierd 2 miliarde de lei care pot ajunge la asociaţii”

Un proiect de lege iniţiat de deputatul covăsnean Miklós Zoltán (UDMR) a fost adoptat de Parlament şi promulgat de preşedintele Klaus Iohannis la finalul anului trecut, astfel că începând din acest an toate persoanele juridice din România pot redirecţiona 20% din impozitul anual pe profit pentru susţinerea fundaţiilor şi asociaţiilor.

Legea pentru eficientizarea sprijinirii ONG-urilor prevede că societăţile comerciale vor avea un mecanism similar cu persoanele fizice în ceea ce priveşte redirecţionarea unei părţi din impozitul achitat în anul precedent, nu în anul curent, cum era până acum.

Publicitate

Parlamentarul covăsnean a declarat, într-un interviu la We Radio, că deşi legea permitea şi până acum persoanelor juridice să redirecționeze o parte din impozit pentru susţinerea unui ONG, foarte puţine întreprinderi făceau acest lucru, astfel că în fiecare an aproximativ 2 miliarde de lei rămân la bugetul de stat, în loc să fie cheltuiți pe programe pentru comunitate, dezvoltate de diferite asociații și fundații.

„Discutăm despre implementarea unui mecanism similar ca în cazul persoanelor fizice, deci aşa cum persoanele fizice pot dispune redirecţionarea către asociaţii şi fundaţii a unei părţi din impozitul achitat în anul precedent, aşa şi persoanele juridice să aibă posibilitatea de a redirecţiona în anul următor, către asociaţii şi fundaţii, fondul de sponsorizare neutilizat în anul precedent. Până acum sponsorizările puteau fi făcute doar în cursul anului, deci tu ca asociaţie mergeai la firmă, iar firma nu ştia care este fondul de care dispune, şi atunci era prudentă: ori nu dădea, ori dădea, dar în foarte multe cazuri dădeau mult mai puţin decât ar fi putut. Suma pe care o firmă ar fi putut să o dea se află doar în momentul în care se închide bilanţul, adică undeva în primăvara anului următor. Banii aceia sunt pierduţi. După situaţia cerută de mine de la Ministerul Finanţelor am constatat că anual 2 miliarde de lei rămân necheltuiţi din acest fond, sumă care ar putea să ajungă în sfera civilă, la organizaţii nonguvernamentale. Ştim bine că aceste asociaţii şi fundaţii fac lucruri foarte utile pentru comunitate, nişte proiecte pe care altcineva nu le face”, a explicat deputatul.

Potrivit acestuia, în România există în prezent circa 120.000 de asociații și fundații, ceea ce ar însemna că, teoretic, fiecare dintre acestea ar putea beneficia de un sprijin de circa 16-17.000 de lei anual.

Deputatul îndeamnă administratorii de firme și persoanele fizice ca începând din acest an să redirecționeze cei 20% din impozit către un ONG.

„Normal, nu o să se folosească suma totală, o parte dintre aceste asociaţii sunt inactive, dar în medie discutăm despre 16-17.000 de lei anual care ar putea ajunge la aceste asociaţii şi fundaţii. Fondul de sponsorizare este 20% din impozitul pe profit anual, sau din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, eu nu am venit cu o iniţiativă să majorăm aceste cote, ci cu o posibilitate practică să schimbăm procedura prin care aceste sume să fie utilizate într-un mod mult mai eficient. Fac apel la toate firmele, asociaţiile şi fundaţiile ca începând din primăvară să se contacteze reciproc şi să începem să folosim această oportunitate, pentru că această sumă poate rămâne în judeţ, este păcat de banii aceştia, putem să facem nişte proiecte foarte interesante pentru comunitate”, a mai spus Miklós Zoltán.

În luna iunie a anului trecut, deputatul afirma că numeroase ONG-uri beneficiază de sprijin din partea administraţiilor locale, existenţa lor depinzând de finanţarea locală, însă dacă o parte din impozitul plătit de persoanele juridice la bugetul de stat ar fi redirecţionat către ONG-uri, atunci s-ar crea posibilitatea ca și autorităţile locale să îşi poată reduce din cheltuieli.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio