Ştiri locale

Deputatul Miklós Zoltán, apel către directorul AJOFM Covasna: „Nu mai diseminaţi informații false în spațiul public”

UPDATE! ITM Covasna face lumină în privinţa salariilor din judeţ: sub 30% dintre angajaţii din privat au salariul minim. Detalii AICI.

_______________________________

Publicitate

Deputatul UDMR Covasna, Miklós Zoltán, a reacţionat într-un comunicat de presă la informaţiile prezentate recent de directorul AJOFM Covasna, Kelemen Tibor, conform cărora 75% dintre angajaţii covăsneni din sectorul privat ar fi plătiţi cu salariul minim pe economie.

Parlamentarul neagă aceste informaţii şi spune că de fapt realitatea este fix invers, procentul celor cu salariu minim fiind în jurul a 28%. Mai mult, Miklós Zoltán face un apel la Kelemen Tibor să nu „disemineze informații false în spațiul public, să nu înrăutățească atmosfera publică oricum deteriorată din cauza epidemiei, și să nu denigreze antreprenorii, care în pofida situației economice dificile continuă să protejeze locurile de muncă”.

Redăm mai jos comunicatul de presă al deputatului Miklós Zoltán:

Informațiile publicate cu privire la numărul contractelor de muncă cu salariul minim pe economie din județul Covasna sunt incorecte! Care este realitatea?

Șocantă și înșelătoare este declarația domnului Kelemen Tibor, directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Covasna (AJOFM), potrivit căreia 75 la sută dintre angajații din județul Covasna câștigă salariu minim. Realitatea este exact opusul: doar 28,19 la sută dintre angajații din județul Covasna câștigă salariu minim, astfel încât aproape trei sferturi dintre angajați au un salariu mai mare decât salariul minim garantat!

La fel ca mulți alții, și eu am fost consternat de declarația domnului Kelemen Tibor publicată de Agerpres, preluată de presa locală și națională, conform căreia trei sferturi dintre angajații covăsneni câștigă salariu minim. Nu avem acces la datele utilizate de dl. director Kelemen, dar deja după prima lectură informația a părut nefondată. Salariul mediu net din județul Covasna fiind de de 2.710 lei, dacă 75 la sută dintre angajați ar câștiga salariul minim, restul de 25 la sută ar trebui să primească 6.802 lei pe lună!              

Situația pieței muncii însă este mai complicată, întrucât, pe de o parte, există trei tipuri de salarii minime: 2.300 lei este salariul minim general brut, 2.350 lei este salariul minim brut pentru cei cu studii superioare și 3.000 lei este salariu minim brut pentru cei care lucrează în construcții, iar pe de altă parte, pentru a avea o imagine clară, este necesar să comparăm date gestionate de diferite instituții de stat.

Conform datelor REVISAL din acest an de la Ministerul Muncii, există un total de 5,5 milioane de contracte individuale de muncă în România, din care 1,58 milioane încheiate la salariul minim. Astfel, la nivel național, 28,73% din contractele de muncă sunt încheiate cu salariul minim. Potrivit aceleiași surse, în județul Covasna există 13.878 contracte de muncă încheiate cu salariu minim, din care 10.241 cu salariul minim general (2.300 lei brut), 1.684 cu salariul minim garantat pentru cei cu studii superioare (2.350 lei brut), iar la un număr de 1953 contracte se aplică salariul minim din construcții (3.000 lei).

Conform celor mai recente date furnizate de Agenția Națională de Administrare Fiscală, la nivelul jud. Covasna există un total de 49.229 de contracte de muncă cu normă întreagă sau cu fracțiune de normă în sectoarele privat și public. Aceasă cifră cuprinde și angajații punctelor de lucru ale diferitelor companii naționale (ex: bănci comerciale, lanțuri de magazine, stații de combustibil, companii de asigurări etc.). Concluzionăm astfel că doar o proporție de 28,19% din contractele de muncă înregistrate în județul Covasna sunt încheiate cu salariul minim pe economie. În lumina celor de mai sus, putem afirma că peste 70 la sută dintre angajații din județul Covasna câștigă peste salariul minim, situația județeană fiind chiar superioară celei naționale! Recunoștință antreprenorilor covăsneni, care fac posibil acest lucru!

Lucrăm zi de zi pentru creșterea nivelului de trai și creșterea salariului mediu și pentru diminuarea numărului de persoane remunerate cu salariul minim pe economie.

Fac apel la dl. Kelemen Tibor, director al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Covasna (AJOFM), să nu disemineze informații false în spațiul public, să nu înrăutățească atmosfera publică oricum deteriorată din cauza epidemiei, și să nu denigreze antreprenorii, care în pofida situației economice dificile continuă să protejeze locurile de muncă.

Publicitate
banner we radio