Ştiri

Deputații au votat legea care elimină dosarul cu șină din instituțiile publice

Deputații au votat legea ce elimină necesitatea dosarului cu șină în instituțiile publice. Acestea trebuie să accepte plata cu cardul, nu mai pot solicita copii legalizate și trebuie să asigure gratuit fotocopierea oricărui document. Legea merge la promulgare.

Conform legii adoptate miercuri, instituțiile publice nu mai pot solicita persoanelor fizice sau juridice dosare, dosare cu şină, precum şi niciun alt articol sau obiect de birotică sau papetărie.

Publicitate

Prevederile se aplică şi în cazul depunerii actelor necesare pentru participarea la concursurile de angajare, precum şi în cazul depunerii actelor necesare pentru participarea la procedurile de achiziţii publice. Totodată, dacă există situații în care o instituție publică cere copii fizice pentru anumite acte, altele decât cele emise tot de către autorități publice, acea instituție este obligată să asigure gratuit fotocopierea documentului.

Dacă, de exemplu, instituțiile vor cere o copie a buletinului, aceasta va putea fi trimisă și pe e-mail. “Instituțiile au obligaţia de a oferi metode alternative de plată a serviciilor publice furnizate contra cost, fie prin plata cu cardul, fie prin intermediul altor sisteme de plată”mai prevede un amendament admis la noua lege.

Totodată, se introduce obligaţia eliminării cerinţei de depunere a copiilor legalizate după documente la furnizarea serviciilor publice, înlocuindu-le cu certificarea conformităţii cu originalul de către funcţionarul competent. De asemenea, atunci când o instituție va cere completarea unei cereri, aceasta va fi obligată să pună la dispoziție aceste cereri și pe site-ul propriu, nu doar fizic pe hârtie la sediul instituției respective.

Legea a fost respinsă inițial de Senat, dar Camera Deputaților este forul decizional. Va merge la promulgare la președintele Iohannis.
Publicitate
Publicitate
banner we radio