Ştiri locale

De unde vine mirosul insuportabil din Sfântu Gheorghe?

UPDATE octombrie 2019:

Şeful Gărzii de Mediu Covasna, cms. şef Lucian Cândea, ne-a declarat azi: „Mirosul vine de la dejecţiile care sunt împrăştiate în această perioadă. Vom vorbi şi cu cei de la Direcţia Agricolă să vedem dacă se respectă planul de management pentru împrăştiere pe care îl au fermierii. Noi vom trimite o echipă de permanenţă ca să verifice dacă au autorizaţiile de mediu. Mirosul se simte foarte tare, mai ales pe Lunca Oltului. Din păcate alte soluţii nu sunt, dar decât să arunce azotat mai bine să pună îngrăşământ natural. E neplăcut dar se întâmplă doar în perioada asta, august-octombrie. Dacă nu se respectă ce e trecut în autorizaţia de mediu sancţiunile sunt de la 50.000 lei şi până 100.000 lei”.

_____________________

Ştirea iniţială din februarie 2017:

Mirosul pestilenţial care s-a făcut simţit în ultimele zile în municipiul Sfântu Gheorghe provine de la dejecţiile de păsări, împrăştiate pe câmp ca îngrăşământ natural, afirmă conducerea Agenţiei Judeţene de Protecţie a Mediului (APM) Covasna.

Directorul instituţiei, Gheorghe Neagu, a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că a fost notificat de către administratorii fermelor avicole aflate la ieşirea din Sfântu Gheorghe, că această activitate va continua în următoarele zile, prin urmare e posibil ca mirosurile neplăcute să reapară.

„Şi zilele trecute s-a simţit la nivelul oraşului un miros. (…) Cine are experienţă a putut să îşi dea seama că mirosul nu e nici de canal, nici de altceva, ci un miros de gunoi de pasăre. Dacă aţi observat, mirosurile apăreau doar seara şi dimineaţa, când ei au putut să intre în teren, pentru că la jumătatea zilei, când era cald, nu era posibil. Am fost notificaţi că în perioada 10-13 februarie mai au două zile în care trebuie să împrăştie gunoi, deci vor mai lucra. Sunt fenomene de scurtă durată, fără impact asupra sănătăţii. Când împrăştii pe o suprafaţă mii de tone de gunoi, se formează un miros puternic şi se simte, mai ales când adie vântul dinspre Târgu Secuiesc către Sfântu Gheorghe”, a declarat Gheorghe Neagu.

El a mai spus că, potrivit practicilor agricole, gunoiul trebuie împrăştiat primăvara şi toamna, în perioadele de fertilizare, iar dacă vorbim despre agricultură ecologică atunci trebuie să acceptăm că există şi astfel de mirosuri.

Neagu a menţionat, în context, că la Câmpu Frumos, nu departe de Sfântu Gheorghe, a fost realizată, printr-o investiţie privată, o rampă ecologică pentru dejecţiile provenite de la fermele de pui.

„Este o platformă ecologică care se încadrează în normele europene. (…) Acum s-a turnat betonul. Încă nu este pusă în funcţiune, dar în primăvară, în martie, aprilie, va intra în funcţie. (…) Toate dejecţiile animaliere de la cele două ferme avicole se vor aduna aici, unde vor sta o perioadă, după care vor fi împrăştiate. (…) Platforma de la Câmpu Frumos va putea stoca circa 4 -5 mii de tone de gunoi, dar mirosul se va simţi doar când vor fi împrăştiate pe câmp”, a mai spus Gheorghe Neagu.

(Agerpres)

Publicitate
banner we radio