Ştiri locale

De la 24 de apeluri anticorupție la peste 1.000 într-un singur an. Motivul pentru care județul Covasna e pe locul 2 în țară la apelurile anticorupție

Județul Covasna s-a clasat pe locul 2 în țară, după județul Olt, în ceea ce privește apelurile înregistrate în primele 3 luni ale acestui an la call-center-ul anticorupţie, depășind chiar și Capitala. Motivul, potrivit reprezentanților Serviciului Județean Anticorupție (SJA) Covasna, este faptul că numărul apelurilor a crescut exponențial, ajungând de la doar 24 în primul trimestru al anului trecut, la 1.018 în acest an.

Într-un răspuns la solicitarea We Radio, SJA Covasna precizează că în această perioadă au fost primite mai multe apeluri de la o singură persoană, dar care nu au făcut obiectul activității Direcției Generale Anticorupție.

Publicitate

„În primele trei luni ale acestui an, au fost înregistrate 1.018 de apeluri la Call – center anticorupție 0800.806.806 din județul Covasna, cu 994 mai multe apeluri în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut. Motivul acestei creșteri este faptul că, în această perioadă, au fost primite mai multe apeluri de la o persoană, apeluri care nu au făcut obiectul activității Direcției Generale Anticorupție. În anul 2022, au fost înregistrate 3.079 de apeluri la nivelul județului Covasna, iar toate apelurile au venit din partea societății civile, însă niciun apel nu a făcut obiectul unui dosar”, au transmis reprezentanții SJA Covasna.

Aceeași sursă a precizat că în baza informațiilor de interes operativ, au fost înaintate 40 de dosare penale către structurile de parchet, ca urmare a finalizării activităților procedurale desfășurate poliția judiciară din cadrul SJA Covasna, iar denunțurile unor polițiști fac obiectul a 3 dosare penale.

„Referitor la acțiunile de prindere în flagrant din anul 2022, amintim, spre exemplu, faptul că în data de 23 februarie 2022, polițiștii anticorupție din cadrul SJA Covasna, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov, au prins în flagrant un agent de poliție din cadrul I.P.J. Braşov – Secția 3 Poliție, Compartimentul Siguranță Publică şi Patrulare care, pentru a nu aplica sancțiunea corespunzătoare, a pretins şi primit suma de 700 de lei cu titlu de mită. Astfel, în cursul zilei de 22 februarie 2022, agentul de poliție a depistat o persoană care săvârșise o contravenție în trafic și, pentru a nu aplica sancțiunea corespunzătoare, polițistul a stabilit o întâlnire pentru a doua zi pentru remiterea banilor, moment în care a fost prins în flagrant pentru luare de mită”, se mai arată în răspunsul formulat de reprezentanții SJA Covasna.

Sistemul call-center anticorupţie 0800.806.806 a fost extins la nivel naţional în august 2022. În primele 3 luni ale acestui an au fost înregistrate, la nivel național, 5.945 de apeluri, cu 555 mai multe în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, majoritatea fiind efectuate din mediul urban.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio