
De ce plătesc pacienții Spitalului de Cardiologie din Covasna taxă de stațiune? „Pacientul venit la recuperare este din categoria turistului, are aceleași nevoi și beneficii ca cei din hoteluri”
Pacienții care se internează pentru tratament la Spitalul de Recuperare Cardiovasculară Covasna fac parte din categoria turiștilor, beneficiază de aceleași facilități și generează costuri pentru autoritățile locale, acesta fiind motivul pentru care li se percepe taxă de stațiune de 3 lei / noapte, la fel ca persoanelor care înnoptează în unitățile hoteliere, a explicat primarul orașului, Gyerő József.
Edilul a precizat că banii sunt folosiţi în beneficiul localnicilor şi al turiştilor, fiind investiți în dezvoltarea infrastructurii, a zonelor de agrement şi în promovarea oraşului.
Explicațiile vin în contextul în care mai multe persoane au reclamat faptul că deși beneficiază de servicii medicale decontate de stat, sunt nevoite să achite o taxă de stațiune, precum și o coplată în valoare de 10 lei.
„Având în vedere că acest spital este un spital de recuperare, deci nu de acuți, a fost inclus în cadrul acestui proiect și vizează persoanele cazate acolo, pentru că acele persoane care vin la tratament în Spitalul de Cardiologie, din perspectiva noastră, sunt turiști și beneficiază de același tratament ca persoanele venite în bazele de tratament de la hoteluri. În momentul în care iese din curtea spitalului, are nevoie de aeroterapie, ca și componentă a Metodei Covasna. Iese în Valea Zânelor și are nevoie de o bancă unde să se așeze, iarba trebuie cosită, are nevoie de alei pe care să își facă aeroterapia, are nevoie de alte facilități, cum e cascada din zona respectivă. În momentul în care coboară în oraș, are nevoie de parcuri, flori, pentru că spune că a venit în stațiune, are nevoie de evenimente, de promovarea posibilităților de tratament din orașul Covasna. Astfel, noi am extins această obligativitate la toți cei care vin la tratament în stațiune, indiferent dacă vin în structurile de cazare turistică din hoteluri sau din Spitalul de Cardiologie. Nu ar fi drept să plătească doar o persoană venită, de exemplu, cu bilete subvenționate prin Casa Națională de Pensii, pentru că poate spune și ea că a venit de fapt la tratament la hotel. E în concediu dar beneficiază ca turist venit în stațiunea balneară de aceleași facilități, mai lasă o mizerie, un deșeu în zonele publice, noi trebuie să facem curățenie după ei. Trebuie să plătim acea penalitate către Fondul de Mediu în urma deșeurilor produse de turiști, fiindcă sunt niște cote pe care trebuie să le reducem în mod sistematic și nu ne putem încadra niciodată, pentru că în perioada verii avem mereu producție de deșeuri mai mare decât se calculează la nivel ministerial. Nu e corect ca cetățenii din Covasna să plătească acele cheltuieli suplimentare”, a explicat primarul Gyerő József.
Taxa de stațiune nu li se aplică pacienților acuți
Edilul a subliniat că această taxă nu le este percepută pacienților care beneficiază de tratament medical acut în cadrul secției exterioare, la Spitalul Orășenesc Covasna. Acesta a mai precizat că, de-a lungul timpului, Primăria a fost implicată inclusiv în procese intentate de pacienți care considerau că nu datorează această taxă, fiind veniți la tratament și nu în concediu, însă în majoritatea cazurilor instanța le-a dat dreptate autorităților locale.
„Doar cei care vin la tratament de recuperare achită această taxă. Mereu au fost discuții, și cei care vin cu bilete subvenționate prin Casa Națională de Pensii spun că ei sunt nevoiași și vin cu bilet de tren subvenționat sau plătit de Ministerul Muncii, au bilet de tratament și cazare subvenționate de Casa Națională de Pensii și vin fără bani în Covasna, așa că domnul primar ar trebui să le plătească această taxă de stațiune… că nu li s-a zis, și chiar dacă li s-a zis, lor li se pare că e mult. Mai vin unii și cu mașina, în orașul Covasna nu există taxă de parcare pentru locurile publice, dar cât lași dacă mergi în Slănic, în Poiană, sau oriunde? La noi nu plătești parcare niciun leu, dar nici nu e corect ca cetățenii covăsneni să plătească toate cele pentru cheltuielile în urma prezenței turistului în stațiunea Covasna. Am avut mai multe procese, ne-au dat în judecată pentru asta. Avem un caz celebru cu o doamnă din Galați, ne-am judecat pe taxa asta de stațiune, tot în considerarea faptului că dumneaei a venit la tratament la Spitalul de Cardiologie și nu datorează această taxă. În general, aceste procese au fost pierdute de cei în cauză”, a mai spus edilul.
„Turiștii trebuie să înțeleagă că dacă doresc anumite facilități, ele nu trebuie să fie plătite de covăsnean”
Primarul admite că de prezența turiștilor beneficiază în mod indirect și locuitorii stațiunii, însă subliniază că acesta este și scopul turismului. În plus, deși Primăria percepe această taxă de stațiune, turiștii și pacienții au acces gratuit la parcările publice și nu li se percep taxe nici pentru apa minerală consumată.
„Din perspectiva noastră, pacientul venit la recuperare este din categoria turistului, are aceleași nevoi ca și pacienții din structurile de cazare turistică, pentru că și cei care beneficiază de tratament în bazele de tratament ale acestor structuri au aceleași nevoi. Am instituit această obligativitate în considerarea serviciilor pe care autoritatea locală le prestează în beneficiul lor: începând de la curățenie și până la infrastructura publică, de la drumuri și alei, la gestionarea deșeurilor, evenimente și până la promovare, tot. Eu cred că este o sumă modică, 3 lei pe zi, deci dacă stă 10 zile plătește 30 de lei, în condițiile în care nu plătește taxă de parcare, nu cred că e o sumă insuportabilă pentru nimeni care vine la tratament. Am plătit la taxe de stațiune, din Croația și până în Muntenegru și Ungaria, oriunde se plătește taxă. Turiștii care vin în Covasna trebuie să înțeleagă un lucru: dacă doresc să aibă niște facilități de stațiune, adică au solicitări față de autoritățile locale, atunci acele solicitări nu trebuie să fie plătite de către covăsnean. Sigur că în urma prezenței turistului și covăsneanul beneficiază în mod indirect, dar până la urmă despre asta vorbim, turismul trebuie să se deruleze, din punctul nostru de vedere, în beneficiul covăsnenilor. Avem o zestre aici în Covasna, pe care o punem în valoare”, a mai spus primarul.
„Vor să aibă acces gratuit la apă minerală, să fie flori în parc, să aibă evenimente, dar să nu plătească”
Autoritățile locale au investit în ultimii ani sume importante în infrastructură și dezvoltarea stațiunii, cu ajutorul sumelor încasate din taxa de stațiune. Edilul spune că turiștii care ajung în zonă au anumite pretenții, fără a-și pune problema de unde reușesc autoritățile locale să atragă bani pentru asemenea investiții.
„De exemplu, în ceea ce privește amenajarea izvoarelor de apă minerală, apa minerală se ia gratis de către doritori, nu trebuie să plătească niciun leu, dar în momentul în care noi amenajăm acele izvoare de apă minerală, asta nu trebuie să greveze doar bugetul covăsneanului. Bea și covăsneanul, desigur, dar bea și turistul. Pe ei nu îi interesează din ce a reabilitat primarul acea chiuvetă, dar vor să aibă acces la apa minerală și să nu plătească, vor să fie frumos în parc, să fie flori, dar să nu plătească, vor să beneficieze de evenimente pe perioada verii, ori așa ceva nu se poate”, a subliniat primarul.
În ceea ce privește coplata în valoare de 10 lei, managerul Spitalului de Cardiologie a explicat că aceasta a fost instituită la nivel național prin Hotărâre de Guvern, fiind achitată de toți pacienții care beneficiază de servicii medicale.
„Este o taxă prevăzută în lege, prin Hotărâre de Guvern, deci noi ne supunem unor legi, nu este nimic impus de către noi. Este 10 lei, o plătește oricine. În ceea ce privește taxa de stațiune, aceea e stabilită de Consiliul Local, pentru că pacienții beneficiază de servicii de curățenie, de amenajări peisagistice, orice persoană care intră în Spital beneficiază de aceste servicii. Oamenii vin cu bilet de trimitere pentru recuperare medicală, beneficiază de terapie recomandată de medici, se plimbă în toată stațiunea, avem un regim deschis, s-au amenajat o grămadă de locuri la Valea Zânelor, băncuțe, alei unde să se plimbe și turiștii și pacienții. Noi avem și o secție de acuți, adică pacienți care sunt imobilizați, dar care nu plătesc această taxă de stațiune, însă coplata de 10 lei o plătesc, fiind stabilită prin lege”, ne-a explicat managerul spitalului, Monica Sporea.
Potrivit Hotărârii Consiliului Local de instituire a taxei de stațiune, sumele achitate de turiști pe durata șederii în orașul Covasna au destinație specială și se utilizează, printre altele, pentru punerea în valoare a resurselor naturale și accesibilizarea lor persoanelor venite în stațiune; organizarea de evenimente sociale și culturale pentru punerea în valoare a tradițiilor și personalităților locale; asigurarea funcționalității Centrului de informare turistică; crearea de trasee turistice și omologarea acestora; prestarea de activități culturale în localitate; amenajarea locurilor de agrement și asigurarea de spații corespunzătoare pentru ieșirile în aer liber; etc.
În 2019, vicepreşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Covasna, László Endre, declara că toate stațiunile din județ ar trebui să introducă astfel de taxe, chiar dacă este o măsură nepopulară, pentru că în acest fel autorităţile locale ar avea resurse suplimentare pentru investiţii şi promovare turistică.
(Ioana Ardeleanu)