Ştiri

De ce nu primesc copiii români la naştere 500 de euro deşi au dreptul prin lege

De cinci ani este in vigoare un articol de lege care prevede ca fiecare copil din Romania trebuie sa primeasca la nastere de la stat o suma echivalenta cu 500 de euro, depusa intr-un \”cont pentru educatie permanenta\”. Cu toate acestea, niciun copil nu a beneficiat de banii cuveniti, pentru ca legea nu a fost niciodata aplicata.

Subiectul a revenit in atentie in contextul in care guvernul italian a decis sa acorde incepand de luna viitoare fiecarui tanar ajuns la majorat suma de 500 de euro pentru cheltuieli in domeniul cultural (carti, bilete la concerte, la teatru sau la cinema, vizite la muzee si excursii in parcurile nationale).

Romania, in schimb, s-a aratat a fi mult mai generoasa cu copiii ei, chiar cu cativa ani inainte. Articolul 356 din Legea nr. 1/2011, adoptata in timpul ministrului Daniel Funeriu, ofera un sprijin solid familiei pentru educatia copiilor.

Publicitate

Mai exact, legea prevede ca \”statul sprijina dreptul la invatare pe tot parcursul vietii prin acordarea sumei reprezentand echivalentul in lei a 500 euro, calculat la cursul de schimb leu/euro comunicat de Banca Nationala a Romaniei si valabil la data platii, fiecarui copil cetatean roman, la nasterea acestuia\”.

Suma este acordata tuturor copiilor nascuti dupa intrarea in vigoare a legii, in scop educational, din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii.

Banii se depun intr-un cont de depozit, denumit \”cont pentru educatie permanenta\” deschis la Trezoreria Statului pe numele copilului. Parintii pot depune si ei bani in acest cont, dobanda anuala fiind stabilita prin ordin al ministrului de Finante.

Singurul care poate scoate bani din acest cont este titularul lui, dupa ce implineste 16 ani si cu acordul parintilor sau tutorelui. Retragerea sumelor in alte conditii fiind considerata infractiune si pedepsita cu inchisoarea.

Intentiile au fost nobile, dar, din pacate, ele nu s-au materializat niciodata.

Ziare.com a solicitat Ministerului Educatiei cateva informatii cu privire la numarul de copii care beneficiaza de acest \”cont pentru educatie permanenta\”, iar raspunsul primit ar putea fi considerat surprinzator, daca n-am trai in Romania: \”Articolul 356 din Legea Educatiei Nationale nr.1/2011 este in vigoare, insa nu-si produce efectele intrucat aplicarea sa a fost prorogata succesiv prin ordonante de urgenta\”.

Cu alte cuvinte, desi toti politicienii care s-au aflat la putere s-au batut cu pumnii in piept ca economia a duduit in ultimii 5 ani, niciun guvern n-a vrut sa inceapa deschiderea conturilor pentru educatie, dar nici n-a avut curajul sa anuleze prevederea legala, preferandu-se calea de mijloc a amanarii pe termen nedefinit.

(ziare.com)

Publicitate
Publicitate
banner we radio